Nezaměstnanost v Česku klesla v dubnu pod 8 procent. Inflace mírně vzrostla

Díky sezonním pracím se v dubnu snížila v Česku nezaměstnanost. Klesla na 7,9 procenta z březnových 8,3 procenta. Nová čísla ohlásil Úřad práce. Kromě sezonních prací ovlivňuje pokles nezaměstnanosti postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. Tento trend by měl pokračovat i v dalších měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Městské lesy Hradec Králové začala 3. března s výsadbou nových lesů po větrné kalamitě z léta 2012. Lesní dělníci vysadí na jaře zhruba na 170 hektarech 1,6 milionu stromků

Společnost Městské lesy Hradec Králové začala 3. března s výsadbou nových lesů po větrné kalamitě z léta 2012. Lesní dělníci vysadí na jaře zhruba na 170 hektarech 1,6 milionu stromků | Zdroj: ČTK

Snížení nezaměstnanosti hlásí všech 77 okresů. Z toho největší bylo v okresech Jeseník o 13,6 procenta, Klatovy o 13,1 a Prachatice o 13 procent. „V dubnu jsme zaznamenali zatím nejvýraznější pokles nezaměstnanosti v letošním roce,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Velkou šanci získat zaměstnání měli pracovníci ve stavebnictví, lesnictví, zahradnictví, v kamenolomech a zemědělství, ale také v lázeňství, hotelnictví, gastronomii, turistickém ruchu či v oblasti pomocných a úklidových prací.

V dubnu našlo v Pardubickém kraji novou práci 3000 nezaměstnaných

Číst článek

Celkem Úřad práce k letošnímu 30. dubnu evidoval 574 908 uchazečů o zaměstnání. To je o 33 407 méně než v březnu, ale o 9680 více než v dubnu loňského roku.

Podle některých odborníků je to tím, že zaměstnavatelé jsou opatrní v přijímání nových lidí, protože si nejspíš ještě nejsou jisti růstem ekonomiky, jak to předpovídají ekonomové a také ČNB. Ta před pár dny vylepšila růst HDP v letošním roce 2,6 procenta.

Inflace je nízká, ceny stagnují

Dalším důležitým makroekonomickým údajem z dneška je vývoj cen. Ty se v dubnu meziročně zvýšily o desetinu procenta. Meziměsíčně ceny nerostly vůbec. Čísla zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnilo naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.

Kvůli nízké inflaci loni na podzim Česká národní banka uměle oslabila korunu. Obávala se, že bez zásahu by mohlo dojít k poklesu cenové hladiny, tedy deflaci, což by poškodilo ekonomiku. Dubnová inflace nyní ukazuje, že tento její krok má efekt. I když ne tak silný, jak si banka slibovala.

V Plzeňském kraji bylo na konci dubna bez práce o dva tisíce lidí méně než v březnu

Číst článek

Česká měna na úrovni 27 korun za euro prospívá vývozcům, na druhé straně zdražilo dovážené zboží a za několik týdnů to Češi pocítí na dovolených v zahraničí. Guvernér Miroslav Singer počítá s tím, že inflace nebude tak vysoká, aby banka režim intervencí ukončila.

Banka ohlásila, že bude kurz české měny držet na 27 korunách za euro déle, než původně chtěla. Nejméně do začátku příštího roku. Znamená to, že banka ani nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Dál proto budou výhodné půjčky včetně hypoték, a to nejméně do konce roku.

Jaroslav Skalický, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme