Čeští podnikatelé míří do Číny. Láká je trh druhé největší ekonomiky na světě

Prosadit se na trhu nejlidnatější země světa chtějí firmy, které se účastní podnikatelské mise do Číny. Vede ji ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Do Číny cestují i jeho partneři z dalších 15 zemí střední a východní Evropy na konferenci o hospodářské spolupráci s Čínou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj z dílny Škoda Transportation

Tramvaj z dílny Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

Bez politické podpory se české firmy v Číně neobejdou. Na konci dubna jim tam otevíral dveře ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Čína je pro Česko čtvrtým největším obchodním partnerem. Už několik let je nejsilnějším trhem mladoboleslavské Škodovky.

Prosadit se chce v Číně i její plzeňská jmenovkyně. Na veletrhu, kterého se české firmy zúčastní, bude vystavovat tramvaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými podnikateli před cestou do Číny natáčel reportér Jaroslav Skalický

„Velmi intenzivně pracujeme na tom, aby tato tramvaj uspěla v tendrech, které se pořádají v Číně,“ říká Petr Vízdal ze Škody Transportation.

Do Číny cestuje i Zbyněk Frolík, spolumajitel firmy Linet, která vyrábí zdravotnickou techniku.

„Snažíme se v Číně rozvinout soustavný, dlouhodobý a úspěšný byznys. Doufáme, že dojde i k podpisu nějakých zásadních dohod pro budoucí spolupráci s čínskými partnery,“ uvádí Frolík.

Do průmyslových zón v Moravskoslezském kraji chce čínské investory přilákat hejtman Miroslav Novák z ČSSD.

„Zároveň nabízíme úzkou spolupráci s naší Technickou univerzitou Vysoké školy báňské s tím, že by v její blízkosti v rámci našeho vědecko-technologického parku mohlo vzniknout technologické centrum pro čínské subjekty,“ přibližuje hejtman Novák.

Předvolební debata Martina Veselovského z Moravskoslezského kraje. Miroslav Novák z ČSSD | Foto: Radim Beznoska

Moravskoslezský kraj chce v Číně nabídnout také studium na univerzitách v oborech zaměřených na důlní záchranářství a další důlní profese.

I menší české firmy mají šanci na obrovském čínském trhu uspět. „Nabízejí spoustu technologií, po kterých Čína v současné době volá,“ potvrzuje Petr Vávra z ministerstva zahraničních věcí.

Zájem je podle něj třeba o malá letadla, nanotechnologie, biotechnologie nebo výrobky v oblasti zdravotnictví.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme