Vděk Francouzů za vylodění Američanů v Normandii i po 70 letech stále přetrvává

V současnosti bychom asi nenašli moc míst na světě, kde jsou Američané, zvláště pak vojáci s hvězdami a pruhy, populární. Jednou z výjimek je francouzská Normandie, kterou americká armáda před 70 lety pomohla osvobodit. I když možná vděčnost tamních obyvatel postupem času zeslábne, dnes je pořád jasně patrná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínková slavnost v Carentanu

Vzpomínková slavnost v Carentanu | Foto: Jiří Hošek

„Jsme ve Francii už popáté a pokaždé bydlíme ve vesničce Fréville. Ta leží uprostřed sektoru, kam seskočili parašutisté 82. výsadkové divize. Úplně mě to tady pohltilo a tak jsem si načetl všechno o postupu téhle jednotky Francií,“ říká americký turista Tony Johnson.

Je oblečený do věrné repliky uniformy příslušníka slavné „dvaaosmdesátky“. Tony prý cítí vděk obyvatel Normandie Američanům na každém kroku a je za něj rád.

„Je skvělé vidět, že si to Francouzi pořád uvědomují. Ti mladí kluci, co tady bojovali a umírali, by si zasloužili, aby se na ně nikdy nezapomnělo,“ myslí si.

Podle nadporučíka americké 173. výsadkové brigády, který nesmí prozradit své jméno, se Francouzi k Američanům chovají úžasně. Ve městech jsou vyvěšeny americké vlajky a lidé je upřímně vítají.

„Jakou chcete silnější manifestaci americké oddanosti boji za lidskou svobodu, než vlny amerických vojáků usedajících do vyloďovacích člunů, aby osvobodili lidi, které v životě nepotkali," prohlásil na americkém válečném hřbitově v Colleville Barack Obama.

Zmiňovaní lidé si jsou americké oběti přinesené na oltář jejich svobody pořád vědomi i po 70 letech.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme