Jedovaté látky z rozsáhlého požáru v Lanškrouně do ovzduší neunikly

Rozsáhlý požár v Lanškrouně mají už hasiči pod kontrolou. Jedovaté látky do ovzduší neunikly. V čistírně odpadních vod, kam odtekla voda z hašení, byla provedena opatření na zachycení těchto znečištěných vod. Místní galvanovna začala hořet včera v poledne. Plameny pohltily celou budovu. Tři hasiči se lehce zranili. Oheň napáchal škodu za zhruba 200 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanškrounská radnice upozornila obyvatele, aby se k hořící galvanovně nepřibližovali

Lanškrounská radnice upozornila obyvatele, aby se k hořící galvanovně nepřibližovali | Zdroj: ČTK

Hasiči se do prostor galvanovny, kde neustále explodovaly tlakové láhve s oxidem uhličitým, nemohli dostat.

„První hasičská jednotka přijela vlastně do kompletně zakouřeného objektu. Než získali poznatky o ohnisku, tak to bylo zpočátku komplikované,“ popisuje situaci Milan Vincenc z pardubického hasičského záchranného sboru.

Plameny pohltily celý objekt a hrozilo nebezpečí úniku jedovatých látek do ovzduší. Podle Richarda Kohouta z lanškrounského odboru životního prostředí se nakonec obavy nepotvrdily:

„Zatím nebylo zjištěno, že by se do ovzduší dostaly nějaké nebezpečné látky. Veškeré vody z hašení se dostávají do kanalizačního systému. Ten je pak přiváděn do čistírny odpadních vod a tam už byla provedena opatření na zachycení těchto znečištěných vod.“

V Lanškrouně 20. dubna vypukl požár v bývalé galvanovně | Foto: ČTK

Zda bylo příčinou samovznícení, nebo jiný důvod, zatím není jasné. Vyšetřování začne zítra. Oheň podle předběžných odhadů způsobil škodu ve výši až 200 milionů korun, desítky lidí přijdou o práci.

Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme