Nigerijští křesťané se obávají útoků Boko Haram. Přísně hlídané jsou i mše

Kostely hlídané policií a vojáky, zákaz parkování v blízkosti chrámů i všudypřítomný strach provází bohoslužby napříč Nigérií. Teroristická organizace Boko Haram totiž pokračuje v útocích na křesťany a dál unáší hlavně mladé dívky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigérie, Abuja. Kvůli hrozbám Boko Haram hlídají křesťanské kostely policisté i vojáci a v blízkosti chrámů platí zákaz parkování

Nigérie, Abuja. Kvůli hrozbám Boko Haram hlídají křesťanské kostely policisté i vojáci a v blízkosti chrámů platí zákaz parkování | Foto: Robert Mikoláš

Kontrola při vstupu do katolického kostela v Abuji, hlavním městě země, je stejně důkladná jako někde na letišti.

Ulice jsou v době mší uzavřené a před kostelem stojí i policisté a vojáci s prstem na spoušti samopalu. Bombové atentáty jsou každodenní hrozbou.

„My Nigerijci jsme hodně nábožensky založení, takže se vždy dobře cítíme, když se společně účastníme bohoslužeb,“ říká 35tiletý Nicolas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci křesťanů v Nigerii se zajímal zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

„Pravdou ale je, že v současnosti čelíme různým výzvám a to, co se děje, nám nahání strach. Řádění islamistů nemá s vírou nic společného,“ dodává mladý muž a zmizí v útrobách chrámu, ze kterého se už line církevní hudba.

Asi tisícovka křesťanů zpívá spolu se sborem. Chrám Páně také doslova hýří všemi barvami, zejména ženy jsou oděny v pestrobarevných šatech.

Svátečně oblečeni jsou však všichni a i malí kluci mají košile, někteří i kravatu a na nohou naleštěné polobotky, dívky pak v upravených šatičkách vypadají spíše jako družičky.

Mši tu všichni vnímají jako velkolepou společenskou událost. Gospely se střídají s kázáním i modlitbami.

Věřící naslouchají slovům biskupa s úctou. V těchto chvílích věřící alespoň na čas zapomenou i na strach, který jinak naplňuje jejich srdce.

Nigérie, Abuja. Kvůli hrozbě Boko Haram hlídají křesťanské kostely policisté i vojáci | Foto: Robert Mikoláš

„Bojovníci z Boko Haram zabíjejí mnoho křesťanů. Máme z toho všichni velké obavy a neskrýváme strach,“ dodává Nicholas během jakési pauzy, kdy věřící přicházejí k velkým košům, do kterých vhazují finanční dary.

„Myslíme si také, že vláda nedělá dost proto, aby tyto útoky zastavila, jakoby je někdo kryl a pomáhal jim. A samozřejmě mají i podporu radikálů ze zahraničí,“ přípomíná nigerijský křesťan.

„Co se děje, je skutečně hrozné. Nikdo z toho nemá radost, ani my křesťané, ani muslimové. Unášejí dívky i ze škol, takže se rodiče každý den bojí o své děti,“ neskrývá obavy paní Sabaka.

Státy Nigérie s islámským právem Šaríja | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme