Pomerančový džus možná podraží. Pěstitelé na Floridě očekávají nižší sklizeň

Farmáře v nejjižnější části Spojených států, kteří pěstují pomeranče, čeká letos výrazně menší úroda. Pomerančovníky napadla bakterie a stromy kvůli tomu předčasně opadávají. Florida je přitom největší producent pomerančů na světě. Malá úroda podle odborníků ovlivní i výrobu z tohoto ovoce a časem se to promítne také do cen produktů, například džusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomeranče

Pomeranče | Foto: Corel GALLERY

Kvůli velkému rozšíření nákazy pomerančovníků pěstitelé letos odhadují, že úroda na Floridě bude nejmenší za posledních 24 let. To znamená pod úrovní 100 milionů beden. V posledních letech byla sklizeň kolem 140 milionů beden ročně.

S odstupem času se to podle odborníků promítne i do cen některých nápojů. Zasáhne i byznys džusů, protože některé se z části vyrábějí z takzvaného koncentrátu. Také jeho ceny totiž ovlivní prudký pokles úrody na Floridě, což může ovlivnit cenu i slazených vod, do kterých se při výrobě přidává.

Koncentrát je klíčovou složkou pro byznys výrobců slazených nápojů, je ale zajímavý i pro investory. Obchoduje se na burze a jeho cena od začátku letošního roku vzrostla o 17 procent.

Jižní Korea už letos koupila přes 13 miliónu galonů a stala se po Kanadě druhým největším odběratelem. Přeskočila najednou 8 zemí. Není to ale kvůli tomu, že by Korejci začali ve velkém pít vody nebo džusy vyrobené z této suroviny.

"Jižní Korea zrušila dovozní cla na řadu amerických výrobků, včetně pomerančového džusu, u kterého bylo zrušeno 54procentní clo. To způsobilo, že pro Jižní Koreu je pomerančový džus v USA výrazně levnější a tak dochází k nárůstu importu na úkor dovozu z Brazílie," upozorňuje analytik společnosti Colosseum Petr Habiger.

Prodej pomerančových džusů roste

Z koncentrátu se vyrábějí ochucené vody a částečně i džusy. Ty mají celkově na trhu třetí místo. Konkrétně pomerančových džusů se podle analytické společnosti Nielsen od začátku doku do dubna prodalo přes 10 milionů litrů. To je o 6 procent více než loni ve stejném období. A zvýšila si i jejich prodaná hodnota. Ve stejném období o 8 procent na 240 milionů korun.

Očekávaný růst cen koncentrátu se podle analytiků na cenách výrobků letos zřejmě ještě neobjeví. Množství koncentrátu totiž odebírají výrobci nápojů s časovým předstihem. Nárůst cen by pak musel být obrovský a navíc surovina se nepřidává do všech pomerančových džusů.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme