Školáci spolu se strážníky kontrolují v Mostě pejskaře, zda uklízejí exkrementy

V ulicích Mostu mohou lidé tento týden potkat speciální hlídky školáků a strážníků městské policie. Jejich úkolem je kontrolovat, zda majitelé psů uklízejí to, co čtyřnohý přítel člověka na chodníku zanechal. Hříšníky čeká pokuta, v opačném případě dostane pejskař od dětí pytlíky na exkrementy a brožurku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sáčky na psí exkrementy

Sáčky na psí exkrementy | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Budeme koukat, až uvidíme nějakého páníčka s pejskem, tak za ním půjdeme. Přijdeme, pěkně pozdravíme, budeme se ptát, kolik je pejskovi let, podíváme se, jestli má pejsek známku. No a pak se zeptáme na to důležité, jestli po svém pejskovi sbírají hromádky,“ popsala dětem z 18. Základní školy v Mostě preventistka městské policie Lucie Jungmanová.

Čtyři děvčata oblečená do reflexních vest a spolu se dvěma preventistkami vyrazily do ulic mosteckého sídliště. A hned před školou stál majitel šarpeje. Pán měl u sebe sáčky, první kontrola tedy dopadla dobře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se speciální psí hlídkou vyrazil do mosteckých ulic i reportér Jan Beneš

Na trávníku mezi domy se pak prochází s jorkšírem Benem paní Hana. Pes není její, venčí ho nemocné sousedce. Neuklizené psí hromádky jí vadí.

„Nadávám na to, protože pak jsme všichni pejskaři špatní v očích maminek. I my do toho kolikrát šlápneme, takže se mi to nelíbí. A vidím kolikrát, že chodí, mají sáček, koukají, jestli se někdo nedívá, a buď to zvednou, nebo ne,“ říká paní Hana.

Protože má doma ještě svého psa, dostala pro sebe i pro svou sousedku od hlídky leták pro chovatele psů i pytlíky na exkrementy.

Majitelé psů kontroly většinou vítají

Smíšené hlídky školáků a strážníků chodí po městě kontrolovat majitele psů už třetím rokem. Za tu dobu se preventistka Lucie Jungmanová nesetkala s negativní reakcí.

„Ve většině případů se setkáváme s chovateli, kteří tuto akci vítají. Jsou tolerantní k tomu, když je zastavíme a oni spěchají třeba do práce,“ potvrzuje.

Stížnosti na psí exkrementy se na městskou policii dostávají průběžně po celý rok. Skutečným extrémem byl ale podle Lucie Jungmanové trávníček před panelovým domem, kde na dvou metrech čtverečních děti i strážníci napočítali 36 psích hromádek.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme