V Horním Žďáru u Jindřichova Hradce mají nově osvětlený přechod pro chodce

Obyvatelé Horního Žďáru u Jindřichova Hradce budou hlavní komunikaci přecházet bezpečněji. Na silnici I. třídy, která obcí prochází, totiž vznikl osvětlený přechod pro chodce. Částku 300 tisíc korun potřebných na stavbu a osvětlení přechodu zaplatila Nadace ČEZ.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově osvětlený přechod zvýší bezpečnost chodců v Horním Žďáru

Nově osvětlený přechod zvýší bezpečnost chodců v Horním Žďáru | Foto: Marek Sviták

V hlasování ho lidé označili za jeden z nejnebezpečnějších v Jihočeském kraji.

„Nesplňoval normové požadavky – jeho délka byla větší než 7 metrů a nebyl osvětlený, tudíž chodec, který musel překonat tuto vzdálenost, byl bezprostředně ohrožen na zdraví a životě,“ vysvětluje Petr Kašpar z jindřichohradecké dopravní policie.

Díky Nadaci ČEZ získají nové osvětlení v kraji další čtyři přechody. I ty vybrali sami občané a jsou v Záhoří, Týně nad Vltavou, Volarech a Veselí nad Lužnicí. Na osvětlení každého z nich dá Nadace ČEZ od 150 tisíc do 300 tisíc korun.

„Ne každý přechod stojí stejně, protože osvětlení je potřeba vypočítat přesně na barvu vozovky a zakřivení zatáčky, aby osvětlení osvětlovalo chodce z pohledu řidiče, ale už neoslňovalo řidiče ani v jednom směru, a to se musí počítat speciálně na každý přechod zvlášť,“ říká ředitel nadace Ondřej Šuch.

Nové lampy chodce osvětlí, řidiče však neoslní | Foto: Marek Sviták

Nadace ČEZ podpoří osvětlení celkem 35 přechodů v celé České republice. „Nechali jsme dopravní policii a BESIP na celorepublikové úrovni vybrat 70 nejnebezpečnějších přechodů a veřejnost jsme nechali hlasovat, aby rozhodla, které z přechodů mají být podpořeny. Ze 70 veřejnost vybrala 35, těm jsme přidělili nadační příspěvky a teď se postupně otevírají,“ dodává Šuch.

V podpoře osvětlování přechodů pro chodce chce Nadace ČEZ pokračovat. Letos už o nich ale nebudou hlasovat lidé. Stačí, když se obce o příspěvek přihlásí. Uzávěrka přihlášek je 19. června.

Lucie Suchánková Hochmanová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme