Praha mění systém placeného parkování. Modrých zón bude méně, přibudou fialové

Zóny placeného stání v Praze projdou do několika let zásadní úpravou. První změny odstartují v rámci pilotního projektu už na podzim. V dalších letech bude město omezovat modré zóny pro rezidenty a naopak rozšiřovat počet takzvaných kombinovaných fialových zón. Sérii plánů ještě musí schválit pražští zastupitelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkovací zóny v Praze

Parkovací zóny v Praze | Foto: Filip Jandourek

V zónách placeného stání dnes parkuje kolem 45 tisíc aut. Pražský magistrát by rád jejich počet zvýšil na trojnásobek.

80 procent celého systému placeného parkování zabírá modrá zóna, kde mohou stát jen místní s parkovací kartou. Cílem je, aby se tento podíl snížil na 50 procent. Přes den nebo o víkendech totiž podle města bývají parkovací místa zbytečně prázdná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala reportérka Veronika Hlaváčová

Nově tedy vznikne fialová smíšená zóna, kde budou moci parkovat rezidenti i návštěvníci metropole. Ti budou platit parkovné v automatech.

„Výrazná část kritiků stávajícího systému říká, že není kde zaparkovat. Na Žižkově je modrá zóna a bloudí tam desítky aut, která potřebují zastavit, něco vyřešit, vyřídit, ale nemají kde,“ vysvětluje náměstek pražského primátora Jiří Nouza z TOP 09.

Fialová zóna by měla podlé plánů pražského magistrátu zabírat asi 40 procent všech míst placeného stání. Zóny se také rozšíří ze současných čtyř městských částí na devět. Objeví se nově i v Praze 4, 5, 6, 8 a 9, kde se dnes parkuje zcela zdarma.

Kontroly pomocí skenerů

Praha 6 už se na chystané změny těší. Projekt zón placeného stání schválilo zastupitelstvo městské části už v prosinci 2008. Podle místostarosty pro oblast dopravy Jana Záruby z ODS je Praha 6 okamžitě připravená začít aktualizovat plán.

Zóny se budou týkat oblastí u stanic metra Dejvická a Hradčanská nebo okolí Bubenče. „U pilotního projektu, který dnes hlavní město Praha představuje, jsme vyjednali, že se trošičku rozšíří tak, aby bral v úvahu lokality Prahy 6 – bude rozšířen i do oblasti Tychonovy ulice, Badeniho ulice, Písecké brány a Mariánských hradeb,“ dodává.

Naopak Praha 2 plánované úpravy příliš nevítá. Současný systém podle místostarosty Václava Vondráška funguje dobře. Vondrášek je také zvědavý, jak chce Praha kontrolovat větší počet řidičů, kteří nově budou za parkování platit.

Pražský magistrát se kritice brání. Chystá prý kontroly pomocí skenerů, které mají rozpoznávat i registrační značky.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme