Felipe VI. se stal novým španělským králem. Chci naslouchat lidem, řekl

Nový španělský král Felipe VI. složil před oběma komorami parlamentu slavnostní přísahu na ústavu země a poté byl prezidentem Kongresu Jesusem Posadou formálně prohlášen hlavou státu. Následně pronesl první projev v čele monarchie. Po přesunu ulicemi Madridu pozdravil nový panovník lid z balkonu královského paláce na Plaza de Oriente. Ceremonii zakončí recepce pro státníky a zahraniční představitele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový španělský panovník Felipe VI. s manželkou, královnou Letizií, mávají lidem z balkonu královského paláce na Plaza de Oriente v Madridu

Nový španělský panovník Felipe VI. s manželkou, královnou Letizií, mávají lidem z balkonu královského paláce na Plaza de Oriente v Madridu | Zdroj: Reuters

„Slibuji, že budu zodpovědně vykonávat své funkce a zachovávat ústavu a zákony Španělska a zachovávat legislativu jednotlivých autonomních oblastí,“ přísahal Felipe VI.

V proslovu, který si sám napsal, poděkoval svému otci a bývalému králi Juanu Carlosovi za bezchybnou práci během téměř čtyř dekád v úloze krále.

Nový španělský vládce poděkoval i své matce Sofii, která si od přítomných vysloužila velmi dlouhý potlesk.

Felipe VI. řekl, že chce být loajální hlavou státu, že bude ochotný naslouchat a řešit problémy lidí a bude vyhledávat jejich blízkost.

Španělé mají nového krále. Panovníkem se po půlnoci stal Felipe VI.

Číst článek

Připomněl také oběti terorismu a ty, kteří trpí ekonomickou situací v důsledku krize. Slova adresoval i mladým lidem bez práce, mluvil také modernizaci monarchie a jednotě země. Některé regiony, například Baskicko a Katalánsko, se totiž snaží o nezávislost.

„V tento významný moment chci jako král potvrdit svou oddanost jednotě Španělska. Koruna je jejím symbolem. Je to jednota, která ale není uniformitou. Od roku 1978 uznává ústava naši rozmanitost jako jeden z charakteristických rysů naší země,“ zdůraznil Felipe VI.

I proto svou řeč ukončil poděkováním ve španělštině a menšinových jazycích katalánštině, baskičtině a galicijštině.

Bez koruny, kříže i mše

Den plný slavnostních aktů zahájilo už dopoledne v paláci Zarzuela předání červené šerpy jako symbolu vrchního velitele ozbrojených sil, který 46letý Felipe VI. přijal z rukou svého otce, odstoupivšího krále Juana Carlose I.

Ten abdikoval po téměř 40 letech vlády. Svému synovi také předal symbolické žezlo a korunu. Nový panovník záměrně vynechal všechny církevní oficiality a dokonce se při korunovaci vzdal i kříže jakožto jednoho ze tří symbolů královské moci.

Koruna pro nového španělského krále Felipeho VI. Na hlavu si ji vsadit nenechal | Foto: Reuters

Felipe VI. tak reagoval na to, že v dnešní době už Španělsko není tak silně katolickou zemí jako dříve, což potvrzují i statistiky.

Nová hlava státu chce zřejmě také zdůraznit pluralitu náboženství - nechce být králem jen katolíků, ale všech Španělů, ať už věřících, nebo ateistů.

U příležitosti korunovace se nekonala ani slavnostní mše, kterou například jeho otec Juan Carlos absolvoval. Celá korunovace je tedy v souladu s ústavou, podle které je Španělsko sekularizovaný stát.

Pověst rodiny není nejlepší

Felipe VI. má několik univerzitních titulů, je pilotem vojenského vrtulníku a někdejším vrcholovým sportovcem.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos je respektovaný za roli při přechodu Španělska k demokracii. V posledních letech ale jeho pověst utrpěla kvůli nákladnému výletu na africké safari a korupční aféře jeho dcery Cristiny.

Princezna nedostala na dnešní inauguraci pozvánku.

Odpůrci monarchie chtěli v době skládání přísahy před budovou parlamentu demonstrovat. Nedostali ale oficiální povolení. Celá akce se nakonec obešla bez incidentů. Zakázané jsou dnes i republikánské zástavy.

Proti korunovaci Felipeho VI. protestovali v Madridu republikáni i další odpůrci monarchie | Foto: Reuters

Ľubica Zlochová, Jan Prokeš, Ondřej Himmer, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme