Exmanažer dvou organizací města Studénka má jít do vězení kvůli zpronevěře

Učebnicový případ zpronevěry. Tak popsal soudce Krajského soudu v Ostravě jednání bývalého manažera dvou městských organizací ve Studénce Michala Krumpocha. Ve vězení má strávit pět a půl roku za to, že postupně odcizil z pokladny a účtů téměř sedm milionů korun pro vlastní potřebu. Peníze patřící městu prosázel na sportovní zápasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Odmítavý postoj k výpovědím před trestním senátem a k vyjadřování novinářům zaujal Michal Krumpoch od začátku hlavního líčení. Hradbu mlčení neporušil ani tentokrát.

Během vyšetřování vyšlo najevo, že Michal Krumpoch za posledních sedm let prosázel zhruba čtyřiapadesát milionů korun a čtyřicet pět milionů zpět vyhrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní jednání sledovala reportérka Jan Jeckelová

„Předpokládám, že v době předchozí ta částka nebyla ani zdaleka tak velká, protože neměl zdroje. Tady skutečně mohl nakládat s obrovskými penězi města. Ono se to nezdá, ale ty peníze se tam točily.“

Potvrdil státní zástupce Michal Togner. Podle znalce jde o patologického hráče, má sníženou schopnost hře odolat, je ale dostatečně schopný se ovládat.

Jenže když měl k dispozici zdroj městských peněz, ovládnout se nedokázal. Jen přečtení všech výběrů hotovosti z bankovních účtů organizací soudci zabralo několik desítek minut.

Podle soudce Miroslava Muchy Michal Krumpoch během vyšetřování neprojevil snahu o splácení dluhu a svého jednání nelitoval. Nezávislý starosta Studénky Ladislav Honusek, který se podílel na dosazení Michala Krumpocha do čela organizací, uznal svůj omyl:

„Největší vinu cítím v tom, že jsem pana Krumpocha přijal do funkce a že jsem mu věřil.“

Rozsudek ještě není pravomocný, Michal Krumpoch se proti němu na místě odvolal.

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme