Vítěz finále French Open usedne na trůn tenisové světové jedničky

Dva největší rivalové posledních let si odpoledne zahrají o grandslamový titul z Roland Garros. Pro Španěla Rafaela Nadala může být rekordní devátý, pro Srba Novaka Djokoviće sice teprve první ale zase může jít o splnění velkého sportovního cíle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković může vítězstvím ve finále French Open zkompletovat sbírku grandslamových titulů.

Novak Djoković může vítězstvím ve finále French Open zkompletovat sbírku grandslamových titulů. | Zdroj: ČTK

Ani ve výjimečné sezoně 2011, kdy Novak Djoković vyhrál na čtyři desítky zápasů v řadě, se mu nepovedlo získat titul v Paříži.

Takzvaný „Pohár mušketýrů" mu ve sbírce grandslamových trofejí jako jediný chybí, a dlouhodobě je jeho největším sportovním cílem. A asi i nejtěžším. Vždyť co může být v současném tenise náročnějšího než na antuce na Roland Garros porazit Rafaela Nadala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mojí motivací je vyhrát v Paříži. Jeho motivace je vyhrát další grandslam, aby si zkompletoval grandslamovou sbírku, říká Rafael Nadal.

„Je tam pro mě víc motivace, více pozitivních emocí, tím, že jsem ve finále. Jasně tlak tam je, očekávání tam jsou. To je vždycky dar, když hrajete na takové úrovni. Zkusím poslat energii správným směrem a nestresovat se tím, že jde o finále grandslamu, který jsem nikdy nevyhrál,“ říká před finále Novak Djoković.

„Je přede mnou poslední výzva na antuce. Všichni vědí, jak je Nadal úspěšný, ale musím věřit a zkusit vyhrát,“ dodal srbský tenista.

Porazit Rafaela Nadala se v posledních deseti letech zatím povedlo jen jedinému hráči. Robinu Söderlingovi ze Švédska v osmifinále v roce 2009. Jinak je to stále ten stejný nebo podobný příběh.

Španěl přijede a kolo od kola se postupně zlepšuje. Třeba až tak, že svému semifinálovému soupeři povolí jen pár her, jako teď.

„Nejsem překvapený. Všichni víme, jak je na tomto kurtu dobrý. Tím, jak postupuje turnajem, se zlepšuje. Cítí, kdy potřebuje začít předvádět to nejlepší. Vždycky na Roland Garros předvádí to nejlepší, když turnaj vrcholí.“

A pro Novaka Djokoviće to tak znamená porazit nejlepšího Rafaela Nadala, který může vyhrát rekordní devátý titul z Roland Garros a už pátý v řadě.

Nadal hraje o devátý titul, Djoković o kompletní grandslamovou sbírku

Číst článek

„Pro mě jediná motivace je Roland Garros. Nezáleží, jestli čtyřikrát nebo pětkrát za sebou. Vždycky, když tady mám šanci vyhrát, je to pro mě speciální věc,“ říká Rafael Nadal.

Podobnou odpověď má také, pokud jde o pozici světové jedničky, kterou právě vítěz dnešního zápasu po tomto turnaji obsadí.

„Nejdůležitější je pro mě tady vyhrát. Po loňském návratu na kurty jsem říkal, že číslo 1 není můj cíl. Mojí motivací je vyhrát v Paříži. Jeho motivace je vyhrát další grandslam, aby si zkompletoval grandslamovou sbírku. K tomu potřebuje vyhrát Roland Garros,“ popisuje motivaci obou finalistů Rafael Nadal.

Je toho tedy opravdu dost v sázce, i když priority jsou zdá se dané. Španěl Nadal a Srb Djoković budou odpoledne bojovat v první řadě o výhru v zápase.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme