Odborníci povedou výzkum zemětřesení na Chebsku, na ideální řešení ale nejsou peníze

Seismologové chtějí podrobněji zkoumat zemětřesení na Chebsku. Kromě měřících přístrojů by měly pomoci i několik kilometrů hluboké vrty. Ty jsou ale příliš drahé. Odborníci proto budou muset zvolit levnější variantu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seismograf

Seismograf | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Yamaguchi

Jedna z měřících stanic je v lesích nad obcí Nový Kostel na Chebsku, která se často stává epicentrem otřesů. Přístroje tu zaznamenávají sílu otřesů, možné ohrožení dané oblasti a intenzitu zvuku.

„Základem jsou seismometry, které jsou v šachtě hluboké asi 5 metrů na skalním podloží a jsou fixovány. V té druhé budce, kterou vidíme, je záznamové zařízení a signál se odtud telematricky vysílá do datového centra na Zelenou horu,“ popisuje seismolog Josef Horálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zamětřesení na Chebsku se zajímala Andrea Strohmaierová

Západočeská zemětřesení se projevují mimo jiné hlubokým hučením, které připomíná průjezd těžkého auta, nebo vlaku.

„Bylo to strašné, seděla jsem na gauči a začalo to hučet, třást se, opravdu se třásly skleničky. Děsné, děsné,“ popisuje zážitek posledního silného otřesu z konce května Veronika Dolejšová.

K detailnímu prozkoumání otřesů by seismologům pomohly hluboké vrty, jenže jsou drahé. Odborníci proto budou muset zvolit levnější variantu.

„Dnešní filozofií je soustava několika mělčích vrtů, které by nám napověděly, jaká je mobilita zdejších fluid a umožnily instalaci snímačů do větších hloubek,“ vysvětluje Josef Horálek.

Poslední zemětřesení, které bylo o síle 4,5 magnituda, poškodilo řadu domů. Nejvíce ve městě Stříbrné na Sokolovsku.

Pojišťovny by ale měly místním lidem škody proplatit. Podle vyplněných makroseismických dotazníků odborníci určili, že síla otřesů působící na objekty byla větší, než jsou minimální limity pojišťoven.

Andrea Strohmaierová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme