Věznice mají problém s nedostatkem místa, některé jsou naplněny na sto procent

Zhruba pětina věznic má problémy s nedostatkem místa. Do některých nápravných zařízení se vracejí desítky lidí, které vloni osvobodila amnestie. Podle šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška jsou ale přeplněné věznice spíše na Moravě. Situace by se podle něj mohla brzy zlepšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Po amnestii někdejšího prezidenta Václava Klause z ledna 2013 se na svobodu dostalo víc než šest a půl tisíce lidí. Některé věznice se ale opět rychle plní.

Problém s kapacitou mají především na Vysočině. Například v Rapoticích na Třebíčsku je věznice naplněná na sto procent. Postupně přibývá také vězeňkyň ve Světlé nad Sázavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč jsou některé věznice naplněny na sto procent, vysvětloval šéf Vězeňské služby Pavel Ondrášek

„Před amnestií jsme měli ve věznici asi 760 žen a podle dnešních statistik jsme na čísle 600 odsouzených, z čehož se osmdesát vrátilo po amnestii. Věznice se začíná rychle plnit a možná do roka budeme zpět na čísle, které jsme měli před amnestií,“ říká ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková.

Nedostatek místa pro odsouzené mají také v Příbrami a Vinařících ve Středočeském kraji nebo Horním Slavkově v Karlovarském kraji.

„Po amnestii se nám vrátil určitý počet vězňů. V tuto chvíli je to více než tisíc vězňů. Zvláště na Moravě je přeplněnost velká,“ potvrdil šéfem Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

Nedostatek místa ve věznicích je ale podle Ondráška regionálním problémem, který se týká především Moravy. Situace by se podle něj mohla v dohledné době zlepšit.

V některých věznicích probíhala rekonstrukce a vězni se museli přestěhovat do jiných nápravných zařízení. V českých věznicích také vykonával trest velký počet vězňů, kteří mají bydliště a rodiny na Moravě. Dlouhodobě žádali o umístění blíž ke svým rodinám a bylo jim z velké části vyhověno.

„Myslím, že kapacita je dostačující. V současné době opět otevíráme některé objekty v Čechách a současně se dokončí některé rekonstrukce. Počet vězňů se v rámci věznic celkově rozmělní. Jsme na nějakých 80 procentech celkové kapacity,“ dodává Ondrášek.

Michal Malý, Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme