Irácká armáda podporovaná dobrovolníky zpomalila postup islamistů

Irácké armádě se podařilo dobýt zpět velkou část provincie Saláh ad-Dín severně od Bagdádu. Při ofenzivě proti džihádistům Islámského státu v Iráku a Levantě pomáhá pravidelné armádě několik tisíc dobrovolníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká armáda úspěšně postupuje proti džihádistům

Irácká armáda úspěšně postupuje proti džihádistům | Zdroj: Reuters

Vláda tak postupně znovu získává kontrolu nad městy Tikrít a Bejdží. Územní zisky na úkor islamistů hlásí i kurdské milice. Samotný Bagdád mají chránit zesílená vojenská stanoviště rozmístěná 25 kilometrů severně od metropole.

„Bagdád je stoprocentně v bezpečí. Velitelství bagdádských operací plní své úkoly dobře. O hlavní město nemusíte mít absolutně žádný strach, ani o předměstí, ani o centrální části města," říká armádní mluvčí generál Saad Maán.

Podle vládních zdrojů zabily vojenské útoky 200 islamistických bojovníků ve městě Bejdží. Islámský stát v Iráku a Levantě ale zároveň upevňuje své pozice v severnějších částech země a také ve Fallúdži asi 40 km západně od Bagdádu.

Kurdistánská autonomní vláda oznámila, že její milice kontrolují všechny kurdské oblasti, které dosud nebyly součástí autonomního útvaru.

Vojenská situace v Iráku | Foto: ČTK

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme