Fed pokračuje v omezování podpory ekonomiky USA, sníží nákup státních dluhopisů

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání pokračuje v omezování podpory ekonomiky Spojených států. Centrální bankéři opět omezili nákup státních dluhopisů. Zároveň s tím ale zhoršili prognózu růstu americké ekonomiky. Fed také předpověděl, že krátkodobé úrokové sazby se budou v budoucnu pohybovat o něco níže, než předtím očekával.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Americké centrální banky Janet Yellenová přibližuje na tiskové konferenci závěry dvoudenního zasedání bankéřů

Šéfka Americké centrální banky Janet Yellenová přibližuje na tiskové konferenci závěry dvoudenního zasedání bankéřů | Zdroj: Reuters

Snížení nákupu státních dluhopisů je jedním z programů, pomocí kterého se Fed snaží podpořit ekonomiku. Konkrétně tak, že sráží dlouhodobé úrokové sazby. Firmy si budou víc půjčovat, investovat do rozvoje a provozu firmy, a tím může vzniknout víc pracovních míst.

Objem nákupů teď klesne o dalších deset miliard, na 35 miliard dolarů měsíčně. Je to už popáté v řadě, co se americká centrální banka rozhodla částku snížit.

S tím, jak se začíná dařit ekonomice, přestává postupně centrální banka pomáhat růstu hospodářství. Snižování sazeb je jeden z nástrojů, jak toho chce dosáhnout.

Bankéři předpověděli, že úrokové sazby budou v dlouhodobém výhledu nižší, než se dosud čekalo. O tom, kdy bude jejich hodnota opět růst, zatím nepadlo ani slovo.

Část ekonomů si myslí, že k prvnímu zvýšení sáhne nejdříve za rok. Výhled se může razantně změnit. Záleží na tom, jak rychle bude v Americe růst inflace.

Dočasný nárůst míry inflace

V květnu se inflace zvýšila meziročně i meziměsíčně. Rostla rychlejším tempem než v Evropě. Jak se bude vyvíjet v dalších měsících, je nejisté. Navíc podle centrální banky je současné zvyšování míry inflace jen dočasné.

Banka zveřejnila i novou prognózu o vývoji ekonomiky. Hrubý domácí produkt by měl za celý rok vzrůst maximálně o 2,3 procenta. Dříve přitom banka odhadovala růst až kolem 3 procent, výhled tedy citelně zhoršila.

Přihlédla totiž ke slabému výkonu americké ekonomiky ze začátku roku, kdy hospodářství ovlivnily silné mrazy ve středozápadu a na severovýchodu země. Pro příští dva roky banka odhad nezměnila.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme