Od příštího roku se začne o odpad v Plzni starat město. Přestane porušovat zákon

Plzeň čeká odpadová revoluce. Město změní od září příštího roku celý systém nakládání s odpady. Zastupitelé už schválili nové znění vyhlášky, podle které bude za svoz komunálního odpadu zodpovědné právě město. Dosud si smlouvy se soukromými svozovými firmami sjednávali samotní majitelé nemovitostí nebo sdružení vlastníků bytů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpadky (ilustrační foto)

Odpadky (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nakládání s odpady budou mít na starosti Plzeňské komunální služby.

Nejenže by se tím měl celý systém zpřehlednit, ale také díky tomu město přestane porušovat zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změny v nakládání s odpadem v Plzni se zajímala Jana Kosová

„Plzeň jako jedno z posledních, ne-li úplně poslední statutární město nerespektovalo zákon. Zákon o nakládání s komunálním odpadem je z roku 2001 a po 13 letech jsme tedy srovnali, co je naší povinností již mnoho let,“ říká náměstek primátora Martin Zrzavecký z ČSSD.

Město podle nových pravidel zajistí svoz odpadu, likvidaci černých skládek, odpadkové koše na veřejných prostorech, svoz tříděného odpadu, ale také sběrné dvory. Jejich provoz dosud spadal pod městské obvody a platilo se v nich.

„Sběrné dvory jsou zahrnuty v rámci vyhlášky. Bude to zadarmo, vyjma stavební suti. Tam, myslím, je limit objemu kubíků,“ doplňuje náměstek primátora Pavel Šindelář z ODS. Ten také ujišťuje, že o registraci do systému se lidé dozvědí včas.

„Informační kampaň povedeme velmi intenzivně, aby každý občan věděl, co má dělat, jakým způsobem se má registrovat. Cena je nastavena další vyhláškou o poplatku. Dnes je nastavena jako poloviční oproti průměrným dnešním cenám v Plzni.“

Zahájení stavby spalovny odpadů v Chotíkově u Plzně | Foto: Jaroslav Hudec

Podle Martina Zrzaveckého bude celý odpadový systém zakončen po dostavění spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Spalovnu staví Plzeňská teplárenská stoprocentně vlastněná městem.

„Odpad, který je možné pálit, který je k tomu předurčen, budeme pálit ve spalovně, čímž budeme získávat energii, kterou budeme prodávat, a zároveň druhotný efekt je teplo, které budeme dodávat do sítě,“ vysvětluje.

Za nepořádek pokuta

A jak bude svoz odpadu probíhat v praxi? Bude jen na samotných vlastnících domů a na družstvech, jakou velikost popelnice zvolí. Město pouze určilo, že popelnice se bude muset vyvážet minimálně jednou za dva týdny.

Nejmenší typy popelnic o objemu 110 nebo 120 litrů vyvážené jednou za dva týdny tak občany přijdou měsíčně na 61 korun, a pokud by si je nechali vyvážet každý týden, zaplatí 110 korun.

Náměstek primátora Martin Zrzavecký se neobává, že se lidé budou snažit ušetřit, a odpadky se tak budou povalovat po ulicích.

„Opravdu si myslím, že Plzeňák je člověk ve větší míře odpovědný, ale jsou mezi námi jedinci, kteří prostě na všechno kašlou. Pokusíme se okolí přimět k tomu, aby to sledovalo, případně nás upozorňovalo. Sama PKS bude doporučovat vlastníkům, že nádoby nebo interval svozu jsou nedostačující. A pak je tady správní řízení, že pokud okolo nemovitosti nebo místa, kde je nádoba umístěna, bude nepořádek, dáme pokutu,“ uzavírá.

Plzeň počítá s tím, že odpadové hospodářství bude dotovat z rozpočtu. V prvním roce od zavedení nové vyhlášky se předpokládají náklady na svoz 100 milionů, později až 150 milionů korun.

Jana Kosová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme