Češi otevírají výzkumnou stanici na souostroví Špicberky

Češi mají nově na Špicberkách vlastní výzkumnou stanici. Přes léto v ní budou střídavě pracovat tři dvacetičlenné skupiny vědců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příroda na Špicberkách je mnohdy dramatická...

Příroda na Špicberkách je mnohdy dramatická... | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Per Harald Olsen

Vědci se budou na Špicberkách zabývat třeba sinicemi, lišejníky, mechy, rostlinami ale i táním ledovců. Výzkum by měl trvat minimálně čtyři roky.

„Zkoumat se bude arktická příroda. Máme interdisciplinární tým, takže zkoumáme obory živé i neživé přírody,“ shrnul vedoucí Centra polární ekologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Josef Elster.

Třeba táním ledovců v Severním ledovém oceánu se Češi zabývají už několik let. Na Špicberkách působí od roku 2007. V minulosti si ale vědci museli kupovat ubytování od Norů, což bylo mnohonásobně dražší.

Teď mají konečně svoji stanici, její vybudování stálo 30 milionů korun. Vědci zakoupili bývalý rodinný dům, který předělali na dvě laboratoře s ubytovací základnou.

Podobnou stanici mají čeští vědci také na Antarktidě, kde je vědecká základna Masarykovy univerzity. Poslední expedice se tam vypravila letos v zimě.

Šestnáctičlenný tým na Antarktidě dva měsíce zkoumal klimatické podmínky - jejich vliv na život rostlin a živočichů. Kromě toho ale také vědci testovali malou větrnou elektrárnu. Na rozdíl od výzkumníků na Špicberkách na Antarktidu vždycky tým jezdí v českých zimních měsících, protože tam je léto.


Zvětšit mapu

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme