Češi zaplatí za nový byt nejvíc ve střední Evropě. Ceny navíc rostou

Nové byty jsou v Česku nejdražší ve střední Evropě. Ceny nemovitostí navíc po letech znovu rostou. První impuls o změně trendu vyslala zhruba před rokem Praha. Lidé si budou muset připlatit hlavně za menší prostory, jako jsou garsoniéry a dvoupokojové byty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Až o 40 tisíc korun vzrostla jen za poslední měsíc průměrná cena bytů v Česku. Vůbec nejdražší jsou byty v hlavním městě. Jejich ceny převyšují republikový průměr více než dvojnásobně.

Průměrná cena nabízeného bytu v Praze například v květnu přesáhla hranici čtyř milionů korun. I přesto je ale o nové byty obrovský zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceny nových bytů v Česku se zajímala redaktorka Zuzana Švejdová

„Registrujeme to, že nové byty v bytových domech se staví a prodávají především ve velkých městech, a Praha má dominantní postavení. Mezi květnem 2013 a květnem 2014 jsme zaznamenali 17procentní nárůst prodejů bytů v bytových domech,“ potvrzuje Marcel Soural z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Právě v Praze prodali developeři jen za prvních pět měsíců letošního roku zhruba dva a půl tisíce nových bytů. Mohou za to i výhodné sazby na hypotéky. Ty jsou navíc nejnižší v historii.

Jen za první čtvrtletí poskytly banky hypotéky za více než 30 miliard korun. Podle Pavla Nováka z oddělení stavebnictví a nemovitostí společnosti Delloitte je hypoteční úvěr pro domácnosti často jedinou možností financování.

„Pokud jde skutečně o zajištění primární potřeby bydlet, většina bytů je financována skrze hypotéku. Pokud bychom srovnali měsíční splátku hypotéky dnes třeba se situací před pěti lety, tak splátka je dnes výrazně nižší díky nízkým sazbám,“ říká.

V Praze spolkne hypotéka přes půl platu

Nejhůř je na tom Praha, kde lidem spolkne splátka hypotéky více než polovinu měsíčního příjmu. Pokud by si Češi chtěli koupit byt o rozloze 70 metrů čtverečních, vydělávali by na něj bezmála sedm let. A to ještě v případě, že by dávali stranou celý hrubý plat.

Češi vyhledávají hlavně menší prostory, jako jsou jedno- a dvoupokojové byty s dobrou dostupností. Jiné je to ale v menších městech. Tam se, na rozdíl od Prahy, Brna nebo třeba Ostravy, byty tolik nepoptávají.

„Je to způsobeno tím, že v ostatních městech – těch menších – je více dostupných pozemků. A kde je více dostupných pozemků, tam jsou tyto pozemky levnější a lidé si spíše staví rodinné domy,“ vysvětluje Marcel Soural.

Z výsledků průzkumu společnosti Deloitte navíc vyplývá, že ceny nových bytů jsou v Česku nejvyšší ve střední Evropě. Za metr čtvereční tu lidé zaplatí v průměru kolem 32 tisíc korun.

Nejlevnější byty jsou v Maďarsku. Metr čtvereční stojí zhruba o sedm tisíc méně než v Česku. A vůbec nejdražší jsou nemovitosti ve Velké Británii a Francii, kde ceny dosahují skoro 110 tisíc korun za metr čtvereční.

kap, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme