Prvním představením v novém přírodním amfiteátru v Chudenicích bude Rusalka

Před osmi lety v Chudenicích na Klatovsku vniklo občanské sdružení Otisk. Začalo se starat o arboretum Americká zahrada, zpřístupnilo rozhlednu Bolfánek, zchátralou bývalou hájovnu přestavělo na hostinec s ubytováním a pustilo se i do oprav historických staveb v areálu. Jejich další vizí bylo vytvořit pod Bolfánkem přírodní amfiteátr a to se podařilo letos. První akcí, která amfiteátru vdechne život, bude opera Rusalka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otaslavice: Místo setkávání - amfiteátr

Otaslavice: Místo setkávání - amfiteátr | Foto: Pavel Kvapilík

„Rusalka byla naším dávným snem, protože nedaleko od rozhledny se nacházejí Kvapilova jezírka pojmenovaná po chudenickém rodákovi Jaroslavu Kvapilovi, který uvedl toto místo jako místo, kde ho napadl námět pro libreto opery Rusalka.“

Tak vysvětluje předseda občanského sdružení Otisk Karel Jungvirth fakt, že v přírodním amfiteátru teď budují scénu právě pro Rusalku.

„Vzniká zde jezírko pro Rusalku, schodiště do ježibabího domku, místo, kde bude vytvořen zámek,“ ukazuje. Scéna bude na místě trvale.

Přehrát

00:00 / 00:00

O premiérovém představení v novém amfiteátru v Chudenicích informovala reportérka Jitka Englová

„Naším velkým snem bylo vytvořit na Bolfánku amfiteátr pro pořádání kulturních akcí, workshopů, řemeslných trhů… Ale rádi bychom, aby se tady toto představení hrálo každým rokem a vznikla tradice,“ objasňuje Jungvirth.

Režie Chudenické Rusalky bledé se ujal režisér, producent a dramaturg Petr Oukropec z Těchonic.

„Snažili jsme se citlivě udělat takový výběr z Rusalky, tak, aby příběh a nejkrásnější části zůstaly. Rusalka v Chudenicích bude trvat asi 70 minut a je to hlavně proto, abychom přitáhli i publikum, které normálně operu nevyhledává,“ popisuje.

Profesionálové se spojí s místními

Tomu, že Rusalka je opera, odpovídá i složení účinkujících. „Máme sólisty z opery Národního divadla a z opery Josefa Kajetána Tyla z Plzně. Hudebníci i sbor jsou také profesionálové. Specifikum naší Rusalky je, že tento profesionální soubor bude doplněn místními lidmi, kteří mají nějaké herecké zkušenosti,“ líčí Oukropec.

V chudenické Rusalce bude včetně orchestru účinkovat na 70 lidí a roli tady má třeba i třináctiletá Jasmína. „Těším se na to, ale mám trošku nervy, protože je málo zkoušek a vcelku brzy představení,“ svěřuje se.

Premiéra bude už 11. července. „Teď je móda 3D a v Chudenicích na Bolfánku je to 5D. Zapojíte opravdu všechny smysl, k tomu noc, léto, příjemné občerstvení, myslím, že ten zážitek bude komplexní,“ dodává na závěr s úsměvem režisér Petr Oukropec.

Chudenická Rusalka bledá se amfiteátru pod Bolfánkem během prázdnin odehraje šestkrát.

Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme