Sprinter Collins se i v 38 letech stále zlepšuje a hledá vlajku, pod kterou by závodil

Sprinter Kim Collins pocházející z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis je zvláštním úkazem. I když ve své kariéře získal na halovém mistrovství světa už dvě stříbrné medaile, tak osobní rekord pod střechou si zaběhl až krátce před svými 38. narozeninami, a to na mítinku Praha Indoor 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kim Collins se zlatými tretrami na zlaté dráze v Chebu

Kim Collins se zlatými tretrami na zlaté dráze v Chebu | Foto: Arnošt Moucha

Kim Collins je národním hrdinou své země. Jeho podobizna se objevila už i na známkách. A přesto, že se tento mistr světa z Paříže zlepšuje i v takřka sportovně - důchodovém věku, nemůže svůj stát na vrcholných světových akcích už dva roky reprezentovat.

„Upřímně řečeno, nevím, kde je ten problém. Ale výbor, který se u nás vytvořil, se pokouší najít východisko z toho problému. Takže my čekáme na jeho výsledek a uvidíme. Ví o tom Mezinárodní atletická federace i celý svět,“ říká známý atlet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kim Collins patří mezi světovou špičku a ve svých 38 letech

Problém mezi Kimem Collinsem a vedením výpravy Svatého Kryštofa a Nevise vyplul na světlo světa během olympiády v Londýně. Z ní byl vlajkonoš ostrovního státu vyloučen. Oficiální zdůvodnění - absence na trénincích a špatná disciplína, což mělo znamenat, že Collins navštěvoval navzdory zákazům týmového vedení svou manželku.

„Já myslím, že ten problém tady byl vždy. Jen v Londýně to všechno explodovalo,“ vysvětluje.

Zmíněná manželka hraje v celém sváru zřejmě větší roli, než se na první pohled zdá. Kima Collinse totiž zároveň i trénuje.

„Je to byznys (smích). Ale abyste pochopili. Ona mi rozumí. Cítí věci naprosto stejně jako já. To, co společně děláme je opravdu seriózní práce. Dal jsem jí šanci, aby si vytvořila v mé přípravě své postupy a nápady a já to akceptuju. Ona má správnou vášeň do práce,“ vysvětluje.

Nejlepším dálkařem historie je Carl Lewis, přiznává držitel rekordu Powell

Číst článek

Svatý Kryštof a Nevis má obyvatel zhruba jako Děčín. A Kim Collins v jeho barvách běžel už třikrát olympijské finále. Další už nejspíš nepřidá. Ne, že by neměl výkonnost, ale na hrách v Riu už bude nejspíš závodit pod jinou vlajkou.

„Hledáme, nebo možná spíš až zkoumáme možnost, jak závodit třeba pod olympijskou vlajkou. Tohle je určitě možnost,“ nastiňuje možné řešení.

Na dráze vydrží ještě dvě sezony, minimálně…

Že by Kim Collins reprezentoval jinou zemi, na to je v jeho věku už prý pozdě. Sám by totiž chtěl běhat ještě dvě sezóny, tedy do svých čtyřiceti. I když na druhou stranu hned se svým typickým humorem dodává.

„Nevím, jak dlouho budu ještě závodit. Vždycky, když už jsem chtěl skončit, tak jsem začal běhat ještě rychleji a rychleji, takže uvidíme. Pokud mě tělo nezklame, tak budu běhat dál. Těším se i na tuto sezonu. Věřím, že zaběhnu opět co nejlépe. I tady v Ostravě, kde jsem nikdy nevyhrál a nikdy jsem si domů neodvezl tu krásnou trofej, kterou tu máte. A to bych jednou chtěl,“ uzavírá Kim Collin.

Usměvavý sprinter by měl být v úterý na stovce Zlaté tretry Ostrava hlavním konkurentem pro nejrychlejšího muže sezony Justina Gatlina a také halového mistra světa Richarda Kiltyho.

Radim Sajbot, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme