Staré Město pod Sněžníkem zpřístupní opravenou radniční věž

Nově opravenou radniční věž i s hodinami slavnostně otevřou ve Starém Městě pod Sněžníkem. Pětatřicet metrů vysoká zeď ve tvaru hranolu měla především strážní funkci, v podkroví druhého patra se nacházel pravděpodobně i byt pro strážného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlebské hory

Rychlebské hory | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Zdobí ji páv, znak rodu Petřvaldských, který se zasloužil o dnešní podobu nejen celé radnice, ale i náměstí ve Starém Městě.

Na věži také najdeme městský znak horníka s medvědem. K němu se pojí zajímavá legenda.

„Tehdejší markrabě moravský, později císař Karel IV. při návštěvě Starého Města v roce 1336 byl na lovu napaden medvědem, ale zachránil ho jeden ze zdejších horníků. Jako poděkování povýšil městečko na svobodné horní město a dal mu do znaku právě medvěda s horníkem,“ vypráví Lenka Dusová ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Radniční věž bude pro veřejnost zpřístupněna od poloviny července. „Z věže jsou překrásné výhledy na celé pohoří Rychlebských hor a na Králický Sněžník,“ láká Dusová.

Otvírací doba radniční věže bude shodná s otvírací dobou místního infocentra. Město plánuje její zpřístupnění i ve svátky nebo při významných událostech.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme