Na severu Čech hrozí kvůli teplu lesní požáry, revírníci nebezpečná místa kontrolují

Do středečního večera varují meteorologové před vysokými teplotami. Kvůli současnému teplému a suchému počasí hrozí na severu Čech lesní požáry. Nejen na Českolipsku proto revírníci Lesů ČR kontrolují porost kvůli hrozbě požárů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V lesích na Českolipsku hrozí požáry

V lesích na Českolipsku hrozí požáry | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Teplé a suché počasí může ohrozit nejen lesy na Českolipsku. Objevují se vykácená místa, která jsou nyní vyschlá na troud.

„Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které už tři dny panují, tyto plochy extrémně rychle vysychají. Je to většinou plocha na pískovém podloží, kde chybí vláha," vysvětluje v lese u Okřešic technik českolipské lesní správy Milan Hozák.

Revírníci v současné době lesy pečlivě hlídají. „Když je vyhlášené zvýšené požární nebezpečí, tak se stanovují požární hlídky. Mají určitou trasu, kde jsou vytipované ohrožené lokality,“ upřesňuje Hozák.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lesích na severu Čech, kde hrozí požáry, natáčel Tomáš Mařas

Riziková jsou i místa se silnou vrstvou hrabanky, která proschne, a požár se pak šíří pod povrchem. Poté může oheň vyskočit o kus dál ve vyšším porostu.

Riziko požáru zvyšují také turisté. Na založení ohně stačí trocha nepozornosti nebo odhozená láhev, která může fungovat jako lupa.

„Už několik požárů takto vzniklo. Někteří revírníci i tohle hlídají,“ potvrzuje technik lesní správy Hozák.

Na Českolipsku už v uplynulých dnech hořelo. Nejvíce v současné době hoří v revíru Dubá, kde se nacházejí vyschlé borové porosty. Dva požáry se objevily okolo Jablonného, v revíru Zelený vrch. V některých případech mohly být založeny úmyslně.

Naplní-li se předpovědi meteorologů a v druhé polovině týdne zaprší, lesníkům ubydou starosti. Pokud suché a teplé počasí přetrvá, budou dál hlídat les proti možnému požáru.

V lesích na Českolipsku hrozí požáry | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme