Tablety pro online tlumočení zatím neslyšící v jihomoravských nemocnicích příliš nevyužívají

Každá z okresních nemocnic v Jihomoravském kraji je nově vybavena tabletem, který lze použít k online tlumočení do znakového jazyka. Přístroje zakoupila Agentura pro neslyšící z výtěžku charitativní akce. Neslyšící ale podle zkušeností z Fakultní nemocnice Brno zatím službu příliš nevyužívají a preferují osobní tlumočníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

APPN znakový jazyk

APPN znakový jazyk | Foto: APPN

„Sestra se spojí přes tablet přes videokameru přímo s tlumočníkem, který je momentálně online, a naváže s ním komunikaci. Tlumočník potom lékaři řekne, co má pacient za problém, a naopak,“ vysvětluje vedoucí centrální evidence pacientů Fakultní nemocnice Brno Ivana Danadaki.

Tablet je pro pacienty k dispozici už osm měsíců. „Řekla bych, že průměrně se používá jedenkrát měsíčně,“ shrnuje Ivana Danadaki.

Ivan Poláček z Unie neslyšících Brno je proto k projektu skeptický. „Nákup jednoho tabletu v regionu nic neřeší, je to špatně vynaložená investice,“ upozorňuje.

Lepším řešením by podle něj bylo, kdyby se méně movitým neslyšícím zakoupily chytré mobilní telefony. Online tlumočení by pak mohli používat kdykoliv.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme