Ruský plyn proudí přes Ukrajinu bez přerušení, Kyjev hledá dodavatele

Dodávky ruského plynu do Evropy zatím pokračují bez přerušení. Podle Ruského Gazpromu i podle slovenských úřadů zatím Ukrajina neodebírá žádnou část suroviny, která přes její území proudí dál na západ. Kyjev už ale žádný plyn z Ruska nedostává - odmítl totiž přistoupit na nabízenou cenu a hledá dodavatele na západě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto)

Rusko zastavilo Ukrajině dodávky plynu, do Evropy surovina proudí dál (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk se domnívá, že krach jednání o splátkách plynu mezi Ruskem a Ukrajinou má přímou souvislost s chystanou návštěvou prezidenta Petra Porošenka v Bruselu a především s podpisem ekonomické části asociační dohody plánovaným na konec června.

Plynová politika Ruska je podle ukrajinského premiéra součástí ruské agrese. Moskva ukončila včera ráno dodávky plynu na Ukrajinu poté, co se s Kyjevem nedokázala dohodnout na jeho ceně a na zaplacení části stávajícího dluhu.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko mezitím nařídil armádě uzavřít hranice s Ruskem a do konce týdne chce zastavit vojenské operace. Prohlásil, že Ukrajina si už svou budoucnost zvolila, jde prý o budoucnost evropskou.

Vývoj cen plynu ruského Gazpromu pro Ukrajinu (a Evropu) od roku 2006 do roku 2014 | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme