Policie v létě posílí oddělení v Úpici, kriminalita tam za 2 roky stoupla o 24 procent

Bezpečnostní situaci v Úpici ve středu večer projednávali zastupitelé. Ve městě s 6 tisíci obyvateli je to palčivá otázka. Za poslední dva roky tam kriminalita stoupla o 24 procent. Lidé z toho viní velkou skupinu takzvaně nepřizpůsobivých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jednání zastupitelstva přilákalo zhruba stovku občanů Úpice. Hned na začátku dostalo vedení města dopis, kde si lidé stěžují právě na bezpečnost ve městě.

„Byly přepadávány děti před školou, byly jim brány mobily, peníze. Rodiče se bojí o jejich bezpečnost, teď je doprovázejí do školy, jezdí pro ně do kroužku. Také důchodci byli okrádáni před obchodem, i v obchodě se kradlo. A nikdo nic neřešil,“ popisuje situaci v Úpici Dagmar Benešová, iniciátorka dopisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Úpici si lidé stěžují na bezpečnost ve městě, kriminalita tam za 2 roky stoupla o 24 procent. Natáčel tam redaktor Jiří Fremuth.

Bezpečnost ve městě trápí i Michala Mizera. „Myslím si, že by tuto situaci razantně a rychle vyřešilo jedině to, kdyby město opravdu znepříjemňovalo podnikání lidem, kteří tady ubytovávají nepřizpůsobivé a dávají jim podmínky k tomu, aby mohli být doma a dělat trestnou činnost.“

Starosta Jaroslav Hůlek z ČSSD situaci nevidí nijak dramaticky. „Momentálně je situace ve městě Úpici klidná. Samozřejmě jsou problémy s rušením nočního klidu a se šarvátkami v nočních hodinách,“ přiznává.

Kamerový systém

Bezpečnost ve městě má zlepšit kamerový systém, nákup pěti kamer za 1,5 milionu schválili včera zastupitelé města. Do Úpice přijel i krajský ředitel policie Martin Červíček. Potvrdil, že během dvou let přibylo ve městě o 24 procent trestných činů. Loni ale stoupla o 20 procent i jejich objasněnost.

„Dneska jsem tady často slyšel výtky, že plno věcí veřejnost nehlásí a já to rozporovat nebudu. Ale na druhou stranu musím říct, že jestli má být policie úspěšnější a jestli má být relativně schopná chytat pachatele všech událostí, které se Úpici stanou, tak jediná cesta je, že se bude dozvídat o všech událostech, které trápí občany Úpice,“ upozorňuje.

Státní policie posílí od srpna úpické oddělení na 21 policistů. V létě také chystá v regionu řadu bezpečnostních akcí. Do města také budou častěji a hlavně večer zajíždět trutnovští městští strážníci.

Jiří Fremuth, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme