O farmářské trhy se čím dál častěji zajímají kontroloři
Každý sedmý prodejce na farmářských trzích loni porušil předpisy. Čím dál častěji se proto o ně zajímají kontroloři. Hygiena, veterinární nebo potravinářská správa hlídají, aby se ve stáncích neobjevovaly prošlé výrobky, vejce bez razítek nebo maso, na které praží slunce. I my jsme se vydali do jihlavských ulic zjistit, jestli bychom si s chutí u farmářů nakoupili.
Každé pondělí jsou farmářské trhy na Březinkách. Prodejce masa a uzenin ze dvora právě leští pult a sklo, aby zákazníci na maso a uzeniny dobře viděli. Je tu čisto a já bych si tady určitě nakoupila.
Prodejce Jakub Slanina z Havlíčkova Brodu říká, že kontrolu tu zatím ještě nezažil. Pokud by ale inspektoři přišli, dobře ví, na co by se zaměřili: „Hlavně na čistotu a čerstvost uzenin. Já to mám na autě dva dny, pak to všechno vrátím na firmu a beru čerstvé.“
V pultě je zabudovaná lednice. Právě teplotu masa a uzenin inspektoři z veterinární správy rovněž kontrolují. Dalším plusem je tady stříška, která výrobky stíní. Jediné, co by se dalo tomuto prodavači vytknout, je oblečení - měl by být v bílém, má ale rifle a černou mikinu.
Zákazníkovi v šedé bundě, který si jde pro osvědčený bůček, je to ale jedno. Podstatné je podle něj to, že maso má tento prodejce lepší než v hypermarketu.
Dalším místem v Jihlavě, kde si lidé mohou koupit přímo od výrobce regionální potraviny, sýry, tvaroh nebo mléko, je farmářská tržnice na Dvořákově. Trhovkyně Milena říká, že kontrolu tu měla už dvakrát. „Pokud má člověk všechno tak, jak to má být, kontrola mi nevadí. Když přijde, tak přijde.“
Paní Milena měla u svých sýrů nebo jogurtů všechno v pořádku. Stejně dobře zatím dopadly letošní kontroly inspektorů z jihlavské krajské veterinární správy. Podle jejich poznatků si tržnice čím dál častěji kontrolují sami jejich provozovatelé, kteří do nich zvou jen osvědčené prodejce.