Naposledy usednou diváci do hlediště Divadla Kolowrat, prostor se vrací majitelům

Představením Ohlušující pach bílé se soubor Národního divadla dnes rozloučí s komorní scénou v pražském Paláci Kolowrat. Speciálně upravený komorní prostor v podkroví měla první česká scéna pronajatý od rodiny Kolowrat - Krakovských za symbolickou jednu korunu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Kolowrat

Divadlo Kolowrat | Foto: Národní divadlo

„Národní divadlo se s rodinou Kolowrat – Krakovských rozchází v dobrém. Zkrátka se po 20 letech naše cesty rozešly,“ vysvětluje mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk.

Diváci do intimního prostoru hlediště poprvé usedli 2. prosince roku 1991. Od té doby tu viděli skoro 60 činoherních inscenací, tři baletní a deset operních projektů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představením Ohlušující pach bílé se soubor Národního divadla dnes rozloučí s komorní scénou v pražském Paláci Kolowrat. Redaktorka Michaela Vetešková se zajímala o podrobnosti

Prostor byl určený hlavně pro netradičně nastudované tituly. Jako například představení, kdy si lidé mohli vyzkoušet, jak se cítí nevidomý člověk v divadle, připravili ho studenti pražské DAMU.

„Je to velmi milé představení, protože bylo možné vnímat celou řadu vjemů sluchem, čichem. Třeba, když tam byly zážitky, nebo vlastně putování po moři, byl tam cítit mořský vzduch. Dokonce i kapky mořské vody,“ popisuje jeden z autorů.

Podle mluvčího úspěšné a zajímavé tituly z Kolowratu z programu Národního divadla nezmizí. Přestěhují se jenom na speciálně upravené jeviště Nové scény.

„Inscenace budou ve velké většině přeneseny na Novou scénu. A to tak, že tam pro ně připravíme takový další komorní prostor. Hlediště bude postaveno na jevišti a zatáhne se opona, to znamená takzvaně na komoru,“ vysvětluje.

Interiér Divadla Kolowrat | Foto: Národní divadlo

„Odehrajeme vybrané inscenace, mezi jinými komorní operu Toufar a činoherní představení Blackbird, V prachu hvězd a Ohlušující pach bílé,“ vyjmenovává. V dramaturgickém plánu na příští divadelní sezónu už je podle něj několik novinek, které vznikají přímo pro prostor Nové scény ND.

Národní divadlo ale o celý palác tak úplně nepřijde. I nadále bude využívat technickou budovu Kolowratského paláce a jeho podzemní prostory. Tam je ukryto technologické zázemí blízkého Stavovského divadla. První česká scéna za pronájem na dobu neurčitou zaplatí symbolickou jednu korunu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme