Fanoušci z Kolumbie přijeli na MS do Brazílie stopem. Bez pasu a bez peněz

Letošní mistrovství světa není jen brazilské, ale jihoamerické. Velké vzdálenosti překonávají po silnici v dodávkách nebo obytných autech fanoušci z Argentiny, Chile i Kolumbie. Právě Kolumbijci teď zaplavili město Cuiabá ve střední části Brazílie, kde jejich reprezentace hraje s Japonskem. Někteří ale jedou opravdu „nalehko“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parta Kolumbijců, kteří jedou přes půl kontinentu na mistrovství světa v Brazílii, se sešla v Cuiabá

Parta Kolumbijců, kteří jedou přes půl kontinentu na mistrovství světa v Brazílii, se sešla v Cuiabá | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Vyrazil jsem 120 dní před mistrovstvím. Vyjel jsem z Pasto Nariňo u Tichého oceánu, přes Ekvádor a Peru. Všechno stopem, hlavně v kamionech. Ale v Brazílii to není lehké, jen z Rio Branco mi to sem zabralo tři týdny,“ říká David Dilligner, jeden z pětičlenné party kolumbijských fanoušků.

„Každý přijel jinou cestou. Já přijel přes Venezuelu a přes amazonský Manaus, pak přes Amazonku do Santarému, byl jsem dva dny na lodi,“ nastiňuje svou trasu Ivan, který pro změnu pochází z druhé strany Kolumbie ze Sinceleja.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kolumbijské stopaře narazil v Brazílii zpravodaj ČRo David Koubek

Prý studoval univerzitu, ale neměl peníze, aby platil velké školné, tak se dal na cestu stopem za mistrovstvím světa přes půl kontinentu. Tvrdí, že v Brazílii to je nejtěžší. Kvůli tomu, že se mluví portugalsky, ale hlavně se prý řidiči bojí, že je někdo přepadne.

Mladíci si odvážnou cestou plní svůj sen. Nikomu z nich přitom není ještě ani dvacet. Davidovi dokonce teprve šestnáct, nemá ani pas.

„Něco takového zase spoustu let nezažijeme. Příští mistrovství bude zase v Evropě, takže teď, nebo nikdy,“ říká David, jemuž stejně jako jeho krajanům odvaha nechybí. Zato peníze ano.

„Spíme venku a prosíme o drobné nebo prodáváme letáčky a náramky. Dělám je já a on je prodává,“ zapojuje se do hovoru další cestovatel. Všichni potvrzují, že není třeba se stopu bát. Když má člověk dost času, vždycky prý někdo zastaví.

O největším zážitku z cesty má Ivan jasno. „Když jsem překročil brazilskou hranici,“ říká. „Bylo to štěstí, už jsem tady. Splnil jsem si první sen. Teď ještě druhý, dostat se na stadion,“ dodává nadšený fanoušek z Kolumbie.

Nikdo z nich totiž ještě nemá lístek. Jejich konečnou zastávkou je Rio de Janeiro. Všichni chtějí vidět tamní pláže, tamní ženy, které předchází pověst po celém kontinentu a druhý jihoamerický div světa po Machu Picchu - Sochu Ježíše vykupitele.

Šestnáctiletý kolumbijský cestovatel David Dillinger ukazuje letáčky, které prodávají. Vydělávají si tak na cestu | Foto: David Koubek

David Koubek, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme