Váleční veteráni se těžko vrací do společnosti. Uvítali by větší pomoc od státu

V souvislosti s výročím 70 let od vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, které napomohlo k osvobození Evropy od nacismu, se dnes hodně mluvilo o boji za svobodu, ideálech a hrdinství veteránů. Vojáků se však týkají i ryze praktické otázky. Novodobí vysloužilci se potýkají zejména s hledáním práce a návratem do společnosti. Podle místopředsedy českého Sdružení válečných veteránů Ladislava Sornase, by mohl pomoci stát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely

Přílet poslední části 10. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu z Afghánistánu na letiště Praha Kbely | Foto: Filip Jandourek

„To, co veteráni potřebují po odchodu z činné služby v armádě, je zařadit se do společnosti – dostat či sehnat pořádnou práci, která odpovídá standardu, na který byli zvyklí, a na to není český stát připraven,“ podotýká Sornas v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ministerstvo obrany podle něj nemá moc možností, jak se o veterány postarat, pomoc by tedy měla přijít odjinud.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech, s nimiž se potýkají vojenští vysloužilci, mluvil místopředseda Sdružení válečných veteránů Ladislav Sornas

„Určitě by bylo vhodné zabezpečit nějaké pobídky pro podnikatele, aby se jim v uvozovkách vyplatilo zaměstnat válečného veterána, alespoň tak, jako jsou pobídky pro lidi se ztíženou pracovní schopností,“ navrhuje Sornas.

I když přiznal, že Sdružení válečných veteránů o něčem podobném se státem nejedná, o tom, co by veteránům při návratu do společnosti pomohlo, má Sornas poměrně konkrétní představu. Lidově řečeno jde o to, aby se voják „chytil“.

Sledovali jsme ONLINE: Světoví státníci vzdali hold padlým v Normandii

Číst článek

„Stačilo by na rok, dát mu šanci začlenit se – ukaž za rok, vojáku, že se dokážeš otáčet v civilu, a na ten rok vám, co ho zaměstnáte, dáme slevu na daních nebo něco podobného, nějakou pobídku,“ popisuje Sornas.

I když se stát snaží vojákům s návratem do běžného života pomáhat, v praxi to jde ztuha.

„Minulý rok jsme ukončili projekt – s podporou ministerstva práce jsme zařídili práci 51 lidem, 51 válečným veteránům, kteří byli propuštění z armády, a věřte, že to byl nadlidský výkon,“ uzavírá Sornas.

Český rozhlas, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme