V Chebu začíná mezinárodní festival dechovek. Přijedou soubory ze sedmi zemí

Historické centrum Chebu se dnes odpoledne změní v hudební arénu. Přímo na náměstí Jiřího z Poděbrad totiž začne 21. ročník přehlídky FIJO, díky které přicestují na západ Čech mladí hudebníci ze sedmi zemí. Mezinárodní festival se koná v roce 10. výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Festival dechové hudby FIJO v Chebu. Archivní foto z 20. ročníku (2012)

Festival dechové hudby FIJO v Chebu. Archivní foto z 20. ročníku (2012) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní festival mládežnických dechových orchestrů vznikl v Chebu v roce 1970. Za dobu své existence přivítal na čtyři stovky souborů. V posledních letech přijíždějí i starší hudebníci.

„Je to tradice ze 70. let. Vznikla díky Václavu Kučerovi. Letošní ročník připadá na výročí sto let od jeho narození a je 21. Je to bienále, které se koná každé dva roky,“ vysvětluje Mirka Pavlíková z kulturního centra Svoboda, které akci pořádá.

V programu se až do neděle představí muzikanti základních uměleckých škol i profesionálové. Kromě klasických orchestrů půjde také o soubory, které si připravily zvláštní pódiový program.

„Myslím si, že takovým bonbonkem bude orchestr z Mexika. Tradiční orchestry ze Slovenska, náš miláček z Dubnice. Dolní Benešov, Jeseník. Ze zahraničních bych vzpomněla ještě Ukrajinu, Rusko a samozřejmě Maďarsko,“ vypočítává Pavlíková.

Hlavní festivalovou scénou bude náměstí Jiřího z Poděbrad. Hudebníci a tanečníci navštíví také okolní města a vesnice. Program čtyřdenní přehlídky zahájí dnes večer Ústřední hudba armády České republiky se zpěvačkou Dashou.

Festival dechové hudby FIJO v Chebu. Archivní foto z 20. ročníku (2012) | Foto: Zdeněk Trnka

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme