Británie se bojí radikalizovaných muslimů, kteří se vracejí z bojů v Sýrii a Iráku

Britské úřady se vážně obávají bezpečnostního rizika, které představují radikalizovaní britští muslimové bojující v Sýrii a Iráku. Desítky se jich už z Blízkého východu vrátily do Spojeného království. Řada radikálů zřejmě plánuje přenést boj i na území Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojenci v ulicích Fallúdže

Ozbrojenci v ulicích Fallúdže | Zdroj: Reuters

„Jsme velmi ostražití, co se týče možného návratu islámských radikálů s vojenským výcvikem,“ řekla BBC nejvyšší představitelka britské policie pro boj s terorismem Cressida Dicková.

„Tito lidé se mohou pokusit propašovat zbraně do Británie. Můžou se sami dopouštět násilí nebo k němu nabádat jiné osoby. Velká část našeho úsilí směřuje k tomu zjišťovat, které osoby se vracejí a zachytit je při vstupu na britskou půdu,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Dicková vyzvala britské muslimy, aby do Sýrie ani Iráku necestovali. Hrozí jim totiž smrt v boji, únos a po návratu do Británie velmi pravděpodobně také zatčení a uvěznění.

Ostrovní média zjistila, že se do bojů v Sýrii a Iráku nezapojují jen muslimové žijící na okraji společnosti, ale taky třeba špičkoví studenti.

Ostrovní média pátrala po osudech některých džihádistů, kteří se v posledních dnech objevili na videonahrávkách lákajících britské muslimy, aby se přidali k jednotkám Islámského státu v Iráku a Levantě.

Například bratři Násir a Asíl Muthanové prožili celý život ve velšském Cardiffu, dnes jim je 20 a 17 let. Starší z bratrů měl prý na výběr ze čtyř lékařských fakult, mladší chtěl být učitelem. Oba ošálili rodinu a různými cestami se dostali do Sýrie.

Radikalizují se prý prostřednictvím internetu

Jejich otec, původem z Jemenu, považuje toto počínání za zradu Británie: „Když jsme se dozvěděli o Násirově odchodu, tak se (manželka) nervově zhroutila. Od té doby jenom pláče. Postihlo to celou rodinu. Důvěřuju britským úřadům. Mám o své syny strach. Nechci, aby se domů vrátili v rakvi.“

Pan Muthana je přesvědčený, že se jeho synové radikalizovali prostřednictvím internetu. Policie upozorňuje na to, že jižní Wales je stále častěji podhoubím pro radikální islamisty.

Počet britských občanů bojujících v Sýrii se odhaduje na 500. Někteří z nich možná odjeli na Blízký východ s dobrým úmyslem, aby se zapojili do humanitární pomoci běžencům, skončili ale naverbovaní. Až tři stovky radikalizovaných mladých muslimů se už podle Sky News do Británie vrátily.

Jiří Hošek, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme