Odpůrci přehrady v Nových Heřminovech skupují pozemky, kde by se mělo stavět

Spory mezi odpůrci a zastánci přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku mají nový rozměr. Obec vymyslela způsob, jak zkomplikovat stavbu protipovodňových hrází, a tím pádem celé přehrady. Heřminovský starosta si koupil obecní pozemek, který Povodí Odry nutně potřebuje. A to samé udělala i místostarostka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové Heřminovy na Bruntálsku

Nové Heřminovy na Bruntálsku | Foto: www.noveherminovy.net

Podle nezávislého starosty Radka Sijky je tato jeho nová parcela další zbraní proti zatopení vesnice. A zároveň odmítá, že by na tom chtěl na úkor obce vydělat peníze kvůli výkupním cenám od státu.

Je to kus trávy u potoka hned vedle jeho domu. Necelých 400 metrů čtverečních. Místostarostka si pak koupila pozemek více než třikrát větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakou motivaci mají lidé v Nových Heřminovech pro skupování pozemků, zjišťoval Martin Knitl

Postavit tady hráz je podle starosty Nových Heřminov Radka Sijky nesmysl. Je přesvědčený, že by to naopak jeho dům ještě více ohrozilo.

„To byl ten důvod, proč jsem ten pozemek koupil,“ tvrdí Radek Sijka.

I když podle Povodí Odry je hráz naopak nutná, je možné se na problém podívat úplně jinak - s kalkulačkou v ruce. Starosta zaplatil za parcelu zhruba 9 korun za metr čtvereční. Pokud by ji nekoupil, obec by za ni mohla dostat od Povodí Odry podstatně více - 149 korun za metr čtvereční. A navíc má obecní úřad seznam potřebných parcel včetně nabízených cen už dlouho.

„Šly tam v rámci balíku dokumentace i dotčené pozemky včetně výkresu, včetně map v roce 2012. Tam dokonce opakovaně,“ potvrzuje Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Prodejem pozemků starostovi a místostarostce přišla obec o možnost prodat tyto parcely státu a rozdíl je v součtu necelých 200 tisíc korun. Pro malou obec s nízkým rozpočtem nezanedbatelná suma. Starosta Sijka odmítá, že by obec poškodil a dal přednost vlastním zájmům. Nic se podle něj Povodí Odry prodávat nebude.

Demoliční firma začíná likvidovat první dům v Nových Heřminovech | Foto: Filip Jandourek

„Jakýkoli obecní pozemek určitě neprodáme,“ uzavírá starosta.

To ale není tak jednoduché. Ve hře je totiž i vyvlastnění. Obec by i v tomto krajním případě získala více než korunové částky a stejně tak by na tom vydělal starosta, kdyby i jeho nově nabytý pozemek stát vyvlastnil.

„Vůbec netuším, jaká je cena, a je mi to celkem jedno. Rozhodně to nemám v úmyslu prodávat,“ brání se Radek Sijka s tím, že jeho záměr rozhodně není spekulantský.

Nové Heřminovy | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme