Policejní exprezident Petr Lessy žádá po státu 1,2 milionu a omluvu

Bývalý policejní prezident Petr Lessy, který dnes pracuje jako přidělenec na Slovensku, chce od ministerstva spravedlnosti milion dvě stě tisíc a omluvu. Finanční satisfakci žádá za více než roční stíhání, které soud loni v říjnu zastavil. Obžaloba ho vinila z pomluvy a zneužití pravomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý policejní prezident Petr Lessy u soudu

Bývalý policejní prezident Petr Lessy u soudu | Foto: Filip Jandourek

Lessy žádá odškodné za takzvanou nemajetkovou újmu. Konkrétně tvrdí, že bylo poškozené jeho dobré jméno a čest, a to tím, že byl více jak rok trestně stíhán. Kromě toho také podotkl, že ho hodně peněz stál jeho advokát, což se projevilo v jeho rodinném rozpočtu.

„Určitě budu chtít újmu, která mi vznikla soudními výlohami a podobně. Především náklady na trestní řízení, protože to bylo nejdominantnější, a potom ještě takzvaný očekávaný příjem, který jsem měl mít,“ upřesnil Lessy.

Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřiny Hrochové má úřad na vyřízení Lessyho žádosti šest měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní exprezident Petr Lessy žádá po státu 1,2 milionu a omluvu. Další informace zjišťovala Martkéta Chaloupská

„Žadatel si nárokuje po státu odškodnění za nemajetkovou újmu a veřejnou omluvu v konkrétních sdělovacích prostředcích a webových stránkách, a to našeho ministerstva, ministerstva vnitra a Policie České republiky,“ doplnila Hrochová.

Petr Lessy byl policejním prezidentem od ledna 2011 do srpna 2012. Důvodem jeho odvolání bylo obvinění, že v září 2011 dal médiím prostřednictvím policejní mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka.

Lessyho nahradil Martin Červíček, ale loni v říjnu soud Lessyho stíhání pravomocně zastavil a tehdejší ministr vnitra Martin Pecina zrušil rozhodnutí o Lessyho propuštění. Policie tak měla od loňského prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl funkci dobrovolně opustit.

Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa prezidenta sesadil. Novým šéfem policie je Tomáš Tuhý, který byl předtím náměstkem policejního prezidenta.

Trafika pro Lessyho?

Lessy nyní pracuje jako policejní emisar pro Slovensko a Maďarsko. Sídlo má v Bratislavě na české ambasádě. Je v kontaktu s policisty, domlouvá výměnu informací a jednodušší spolupráci mezi zeměmi. Do terénu se skoro nedostane, jde spíše o práci v kanceláři. Nedávno prý třeba řešil smrt české ženy v Maďarsku.

Česko se bez emisara obešlo několik let. Zatím posledním českým přidělencem na Slovensku byl Jiří Kolář. Z postu odešel v roce 2010, když mu vypršelo funkční období. A tehdejší ministr vnitra Radek John z Věcí veřejných a policejní prezident Oldřich Martinů rozhodli, že jej nebudou obsazovat.

I proto si například místopředseda policejních odborů Daniel Bláha myslí, že jde spíše o trafiku pro Lessyho. „Je potřeba říct, že tato funkce byla před pěti lety zrušena pro nadbytečnost a nyní byla opětovně zavedena, ačkoliv většinu této mezinárodní agendy řeší organizace typu Europol a podobně,“ podotkl Bláha.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme