Primátor Hudeček chce řešit spory mezi pražskou záchrankou a nemocnicemi

Pražská záchranná služba kritizuje malý počet akutních lůžek v nemocnicích, ministerstvo zdravotnictví si zase stěžuje na nedostatečnou komunikaci. Obě strany se vzájemně obviňují poté, co vyšlo najevo, že posádky sanitek měly minulý týden potíže umístit pacienty ve vážném stavu. Primátor teď svolá jednání záchranky, nemocnic a pojišťoven.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Minulý týden v noci na středu měly posádky sanitek problém sehnat volná lůžka pro tři pacienty s příznaky cévní mozkové příhody a jednoho se srdeční arytmií.

Případ se dostal do médií a začalo se řešit, jak je možné, že sanitka jezdí s pacientem od nemocnice k nemocnici. Podle šéfa pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze to navíc není ojedinělé.

„Je pravda, že záchranná služba a naši zaměstnanci toho už jaksi mají až až a že je už nebaví, aby se každý den dohadovali v nemocnicích o tom, že pacienta, kterého přivezli, by ta nemocnice měla přijmout do péče. Trvá to tady několik let. Jsme schopni zdokumentovat poslední dva roky vzájemnou korespondencí,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Martin Karlík

Problém je podle Schwarze v nedostatku lůžek. K situaci se dnes vyjádřil také pražský magistrát. Primátor Tomáš Hudeček z TOP 09 za ředitelem záchranky stojí a o jeho odvolání neuvažuje.

Ředitelé pražských nemocnic ale Schwarze, který je zároveň senátorem, kritizují, že kauzu vyvolal proto, aby se zviditelnil před volbami. Sepsali dokonce dopis.

Nemocnice na Bulovce se chce dnes během tiskové konference bránit nařčení, že kvůli ní jezdila sanitka s pacientem dvě hodiny po městě. Chystá se prý předložit důkazy, že lékaři pacienta ošetřili a až pak poslali na specializované pracoviště na Vinohradech.

Komplikace se mají hlásit ministerstvu

Ministerstvo zdravotnictví se s ředitelem Schwarzem už před časem domluvilo, že bude všechny komplikace hlásit. Minulý čtvrtek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ale ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček upozornil, že v poslední době problémy s umísťováním pacientů nikdo nehlásil.

„Musím říct, že mě situace, co se týká pražského zdravotnictví, přestává bavit. Bylo jasně domluveno, že v okamžiku, kdy bude jakýkoli konkrétní problém s předáváním pacientů do našich nemocnic, tak pan ředitel Schwarz zvedne telefon a zavolá a panu náměstkovi Vymazalovi. To se nestalo. Pan náměstek nebyl dva měsíce panem ředitelem Schwarzem osloven,“ uvedl.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme