Pozůstatky kaplí a ostatky předků objevili archeologové u kostela v Krnově

Do hrobů u kostela svatého Martina v Krnově se po letech dostalo denní světlo. Ostatky předků a pozůstatky kaplí objevili archeologové v rámci generální opravy svatostánku. Řemeslníci proto museli odložit nástroje a dát si s některými pracemi pauzu, velká rekonstrukce kostela se totiž právě kvůli velkému nálezu protáhne

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové ve Stéblové na Pardubicku

Archeologové ve Stéblové na Pardubicku | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

„Našli jsme několik fází výstavby kaplí, jedná se o kaple jak středověké gotické, tak i barokní novověké. I krypty, klenuté hroby, ve kterých se nalezly lidské ostatky,“ přibližuje vzácný objev archeoložka Jana Brhelová. Bylo to překvapení, nebo archeologové tušili, že se něco takového v podzemí nachází?

„Na základě písemných pramenů jsme věděli o několika stavebních prvcích, které byly ke kostelu přistavěny, mimo jiné právě i kaple, předsíně a podobně. Ovšem překvapil nás počet, popřípadě to, jak vypadají,“ přiznává Jana Brhelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě vzácného nálezu v Krnově natáčela redaktorka Jana Jeckelová

Krnovský historik Alexandr Michl-Bernard nad nálezem zajásal. Objev pro něj představuje podstatný kousek do neúplné mozaiky o historii města.

„Archeologové jednoznačněji řekli, že stáří kostela je třeba posunout do první poloviny 14. století. A zajímavé je také poukázání na rozlehlost samotného farního kostela. Ten kostel měl značné rozměry a zvlášť v interiéru působil velice monumentálně,“ uvádí místní historik.

Okolo kostela to teď vypadá jako na staveništi. Farnost se pustila do generální opravy svatostánku za zhruba deset milionu korun. Jenže teď to vypadá, že stavební ruch utichne později, než bylo v plánu. Hlavní slovo mají totiž archeologové.

„S průzkumem se počítalo, nevědělo se samozřejmě, že to bude v takovém rozsahu, že se tady objeví i takové věci, o kterých jsme ani netušili,“ říká farář Karel Doležal a dodává: „Jsou to věci, které budou potom k dispozici celé veřejnosti. Je to velký klad.“

Řemeslníkům ještě zbývá spousta práce, mají před sebou například obnovu bytu hlásného v kostelní věži a odvodnění kostela. S některými pracemi ale musí počkat a dát přednost archeologům. Rekonstrukce má být hotová na konci prázdnin nebo na začátku září.


Zvětšit mapu

Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme