V Cheltenhamu se chystají vyříznout Banksyho dílo ze zdi. Místní jsou proti

V anglickém Cheltenhamu je v plném proudu problematická operace týkající se díla slavného street-artového umělce Banksyho. Malba zdobí od půlky dubna zeď jednoho z tamních domů. Majitel nemovitosti chce populární graffiti nechat vyříznout a prodat. Lidé ve městě by tomu ale rádi zabránili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část Banksyho díla v anglickém Cheltenhamu s názvem „Spy booth“

Část Banksyho díla v anglickém Cheltenhamu s názvem „Spy booth“ | Foto: Repro: Český rozhlas

Dílo nese název „Spy Booth“, tedy špionážní budka, a ukazuje tři muže, podle vzezření tajné agenty, jak odposlouchávají skutečnou telefonní budku.

Že se toto graffiti objevilo v Cheltenhamu, není - jak už to u politického aktivisty Banksyho bývá - žádná náhoda, protože tři míle odtud sídlí odposlouchávací služba GCHQ, kterou proslavily informace od Edwarda Snowdena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily o kontroverzní akci zjistil zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

Každopádně v Cheltenhamu v hrabství Gloucestershire se dílo stalo velmi oblíbenou a vyhledávanou atrakcí, a tak místní nesli a nesou velmi nelibě plán, že se graffiti vyřízne ze zdi domu a prodá v aukci za částku kolem jednoho milionu liber.

Tyto úvahy jsou ve velmi pokročilé fázi, na místo už přijela specializovaná firma z Londýna. Majitel domu napřed tvrdil, že chce zlepšit statiku domu, ale pak přiznal, že jde o Banksyho dílo. Podle posledních informací už majitel domu dokonce graffiti prodal a práce na vyříznutí díla mají začít už dnes v 16 hodin.

Ještě není rozhodnuto

Šance, že Banksyho dílo zůstane jednou z dominant Cheltenhamu, jsou proto dost malé. Přesto místní podnikatelka Angela DeSouza podniká zoufalý pokus sehnat do čtyř hodin odpoledne milion liber. Mluvila prý s novým majitelem, který by setrvání Banksyho díla v Cheltenhamu zvážil, kdyby dostal zajímavou nabídku.

Největší šanci dává obyvatelům města právní řád. „Takové dílo může být označeno za majetek společenské hodnoty. To sice neposkytuje dílu absolutní ochranu, ale dává to místní společnosti předkupní právo, pokud by zmiňovaný předmět měl změnit majitele.“

„V případě Banksyho je na něco takového už asi pozdě. Měli bychom se ale tady ve městě podívat na další věci, které bychom chtěli ochránit. Potenciálně jsme přišli o dílo velké hodnoty,“ řekl BBC místní poslanec Dolní sněmovny Martin Horwood.

Vedle těchto možností se jeden z místních obyvatel pokusil svojí dodávkou zabránit stavařům v příjezdu k domu. Policie, která na místě v hojném počtu hlídkuje, ale nechala auto odtáhnout.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme