Izraelci zaútočili na tábor na Západním břehu, po vrazích tří mladíků dál pátrají

Izraelská armáda zaútočila na uprchlický tábor Džanín na Západním břehu Jordánu, o život při tom přišel osmnáctiletý palestinský chlapec. Útok je součástí izraelského pátrání po vrazích tří mladých židovských osadníků, které včera vojáci našli mrtvé u města Halhúl nedaleko Hebronu. Izraelská armáda prohledala domy hlavních podezřelých a zdemolovala je výbušninami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci hlídkují nedaleko města Hebron

Izraelští vojáci hlídkují nedaleko města Hebron | Zdroj: Reuters

V židovských osadách na palestinském Západním břehu pohřbili těla tří zavražděných mladíků. Oběťmi byli šestnáctiletí Naftal Frenkel a Gilád Šaár a devatenáctiletý Ejál Jifraš.

„Na otevřeném místě nedaleko odtud jsme rozkryli hromadu kamení a pod ní jsme našli nejdříve dvě těla. Když jsme pak kopali hlouběji, objevilo se i třetí tělo,“ popsal místo nálezu mluvčí izraelské armády Peter Lerner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Izraeli přiblížil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Oběti jsou na obou stranách konfliktu. Dopoledne proběhl pohřeb jiného chlapce, Palestince Júsufa Zagy, kterého zastřelili izraelští vojáci v uprchlickém táboře v Džanínu.

K únosu židovských mladíků došlo v polovině června. Na palestinském Západním břehu pátrájí tisíce izraelských vojáků po jejich vrazích.

„Z toho, co se stalo těm třem mladým chlapcům, opravdu bolí u srdce. Ty dva a půl týdne byly velmi těžké. Každé ráno se člověk vzbudil a rychle zjišťoval, jestli se už chlapci našli,“ sdělila své pocity obyvatelka Jeruzaléma.

OSN varovala před principem kolektivní viny

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje tvrdou odplatu palestinskému hnutí Hamás, které však jakýkoli podíl na vraždě tří mladíků odmítá. Útočníky prý ale za usmrcení židovských teenagerů pochválil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na palestinském Západním břehu popsal zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

„Netanjahu zmínil, že na prvním místě je najít ty, kteří jsou za vraždu zodpovědní. Druhý úkol je oslabit Hamás na Západním břehu a třetí téma je zničení základen Hamásu v Gaze. Vede se diskuse, jak velká by odveta proti Hamásu měla být, aby to nepřerostlo v otevřenou válku,“ zhodnotila situaci analytička Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu Irena Kalhousová.

Části Hebronu izraelští vojáci uzavřeli. Přesto dochází v ulicích města k násilí. Židovští osadníci se chtějí Palestincům pomstít, proto rozbíjejí pomocí kamenů okna palestinských domů. Před násilím na palestinských územích varovala i OSN.

„Znovu vyzýváme k přísnému dodržování mezinárodního práva všemi zúčastněnými stranami. Je nutné předejít dalším ztrátám na lidských životech a ctít lidská práva. Naléháme na všechny strany, aby se zdržely trestání jednotlivců za to, co osobně nespáchali, a aby se neuchylovaly k principu kolektivní viny,“ nabádala ke smíru mluvčí OSN pro lidská práva Ravina Šamdasániová.

Lidé si připomněli tři mrtvé izraelské mladíky během zádušní mše | Foto: Reuters

Hlavními podezřelými jsou Marván Kavásimí a Ámir Abú Íša. Rodina Kavásimího se údajně už dříve od Hamásu distancovala a jednala na vlastní pěst. V Hebronu je rodina známá svým problematickým chováním.

Izraelští vojáci prý vypálili Kavásimího dům. Dvojici domnělých pachatelů se jim zatím dopadnout nepodařilo.

Kromě akcí na Západním břehu útočí Izraelci také v pásmu Gazy. Letectvo židovského státu tam v noci podniklo útok na 34 cílů. Tato akce však nesouvisí s nálezem zabitých Izraelců, ale podle izraelských úřadů se jedná o odpověď na rakety vypálené z Gazy.

Izraelská vláda není v dalším postupu jednotná

Izraelská vláda bude o dalším postupu vůči Hamásu opět jednat dnes večer. Podle zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka jsou ale mezi jednotlivými členy rozepře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký může být postup izraelské vlády proti hnutí Hamás, vysvětovala analytička Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu Irena Kalhousová

„Včera zazněl například návrh ministra obrany Moše Jaalona, kterého podpořil premiér Benjamin Netanjahu, na další rozšíření izraelských osad na Západním břehu jako památníku na počest tří zavražděných židovských chlapců,“ popsal situaci zahraniční zpravodaj.

Vláda by tak podle něj využila tragédii pro politické cíle. Radikálnější plány přednesl ministr průmyslu a obchodu Naftali Benet.

Navrhoval rozsáhlé vojenské operace proti Hamásu v Gaze, zabavení majetku a peněz hnutí a zavedení trestu smrti pro teroristy usvědčené z vraždy. Tyto radikální názory ale zřejmě v izraelské vládě nepřeváží.

Také podle analytičky Institutu bezpečnostních studií v Tel Avivu Ireny Kalhousové probíhá v Izraeli debata mezi dvěma tábory.

„Jedni ministři říkají, že je potřeba exemplárně ukázat Palestincům a především Hamásu, že unášet a zabíjet naše občany se nevyplácí. Druhá skupina říká, že by se ze snahy pomstít neměl stát lov,“ shrnula Kalhousová.

Palestina, Hebron. Palestinci sedí u rodinného domu údajného únosce, který zdemolovali izraelští vojáci | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme