O závodu na výrobu paliva pro jaderné elektrárny rozhodne v Bystřici referendum

V Bystřici nad Pernštejnem může vyrůst závod na výrobu paliva pro jaderné elektrárny. Ten by dal práci až 250 lidem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Petr Zettner

Zastupitelé z obav o bezpečnost tento plán zatím nepodpořili, rada města proto chystá na termín komunálních voleb referendum.

„Čerstvé jaderné palivo, které se vkládá do reaktoru, vzniklo na základě v přírodě existujících nuklidů. Když to řeku laicky, není rizikovým výrobkem z hlediska radiačního ozáření,“ uklidňuje obyvatele Bystřice zástupce investora Jaroslav Macoun, že strach je zbytečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čerstvé jaderné palivo není rizikovým výrobkem z hlediska radiačního ozáření, říká zástupce investora Jaroslav Macoun

Přesto bude záležet především na nich, jestli chtějí v průmyslové zóně závod na výrobu paliva pro jaderné elektrárny, či nikoliv.

Důvodem je nesouhlas některých zastupitelů s tímto plánem. Sociálně demokratický starosta Karel Pačiska ale vidí stavbu jako smysluplnou.

„Blíží se ukončení uranové těžby na dolech, tam pracuje zhruba tisíc lidí. Proto se zvýšenou aktivitou snažíme získávat investory, abychom zacelili tuto díru na trhu,“ vysvětlil Pačiska.

Investor stavby UJP Invest má vybraných několik lokalit, ale Bystřickou průmyslovou zónu v tuto chvíli vidí jako prioritní.

Petr Palovčík, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme