Dienstbier podle Zemana poškodil ČSSD v eurovolbách. Je to podpásovka, hájí se ministr

Za nevýrazný výsledek ČSSD v eurovolbách může podle prezidenta Miloše Zemana špatně složená kandidátka strany. Řekl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Oproti očekávání uspěla TOP 09, protože odborníka Luďka Niedermayera doplnil mediálně zajímavější Jiří Pospíšil. Jiří Dienstbier vyhodnotil celé tvrzení jako ubohost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier | Foto: Filip Jandourek

„Kdyby takový tandem podle názoru pana prezidenta měla i Česká strana sociálně demokratická, tedy že by Jana Kellera doplnil kandidát, který dbá spíše na vzhled, získala by více mandátů,“ prohlásil Ovčáček a pokračoval:

„Jana Kellera měl na kandidátce pro evropské volby doplnit Jiří Dienstbier. Vedením ČSSD byl doporučen, tuto šanci ale odmítl. Podle názoru pana prezidenta tímto krokem utekl z boje a ve výsledku ČSSD poškodil.“

Jiří Dienstbier se proti tvrzení ohradil. Pro ČTK uvedl, že považuje toto tvrzení za hloupou podpásovku od pana prezidenta či jeho mluvčího.

„Pro mě osobně by bylo velmi pohodlné přijmout roli lídra do evropského parlamentu. Měl bych prakticky jisté zvolení, na pět let bych měl docela příjemný plat a asi by se mi žilo docela pohodlně. Já jsem tuto pohodlnou cestu odmítl, a naopak z boje jsem neutekl a snažím se měnit poměry podle svých představ uvnitř, v České republice," uvedl Jiří Dienstbier.

Ministr se domnívá, že se jej prezident snaží poškodit. Podle Dienstbiera by se ale bývalý šéf ČSSD Zeman, který stranu v roce 2007 opustil, neměl do vnitřních záležitostí sociální demokracie plést. "Je to ubohost," dodal na adresu hlavy státu Dienstbier.

Vztahy Zemana a Dienstbiera jsou dlouhodobě napjaté.

ČTK, Štěpán Koval, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme