Hledá se ideální varianta penzijní reformy. Koalice podpoří podobnou výši důchodu manželů

Výše důchodu pro muže a ženy z jedné domácnosti má být do budoucna stejná. Vládní koalice nechce, aby matky, které vychovávají děti, na to ve stáří doplácely nižší penzí. Návrhem se má zabývat odpoledne Potůčkova důchodová komise. Ta hledá ideální variantu penzijní reformy pro Česko. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka doporučuje, aby komise opatření, které postavení žen vyrovná, přijala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Může dojít i k situaci, kdy se partneři v rodině s dětmi rozejdou a ten z partnerů, který se spíše věnoval rodině a do značné míry obětoval kariéru, tak je pak postižen z hlediska výše svého důchodu, protože výše důchodu odpovídá také výši výdělku, což je v pořádku. Tady navrhujeme určitý solidární prvek. A já mám pocit, že by se na tom koalice shodnout mohla," věří Sobotka.

Prioritou takzvané Potůčkovy komise dál zůstává vymyslet řešení, jak nejlépe zrušit druhý pilíř penzijní reformy.

Takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění spustila v rámci reforem Nečasova vláda. Je založený na principu, že si lidé mohou do soukromých penzijních fondů přesměrovat tři procenta z částky, kterou povinně odvádí na sociální pojištění. Ale musí k tomu ještě přidat další dvě procenta navíc.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme