Na východě Ukrajiny slaví úspěchy armáda. Kontroluje prý dvě třetiny okresů

Konflikt mezi armádou a separatisty na východní Ukrajině se, zdá se, vyvíjí ve prospěch vládních sil. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij prohlásil, že armáda kontroluje v zóně takzvané protiteroristické operace už dvě třetiny okresů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Vůz s ukrajinskými vojáky nedaleko Slavjansku

Ukrajina. Vůz s ukrajinskými vojáky nedaleko Slavjansku | Zdroj: Reuters

Parubij například oznámil, že ukrajinské síly získaly pod kontrolu jeden z hraničních přechodů na ukrajinsko-ruské hranici.

Zároveň poznamenal, že z ruské strany stojí 40 tisíc ruských vojáků – Rusko podle něj vojáky nejenže nestáhlo, ale navíc k hranicím poslalo čerstvé síly.

Dobytí Mykolajevky

I když o úspěších ukrajinských sil zatím informují hlavně zdroje nakloněné Kyjevu, nejsou ojedinělé. Už časně ráno přišla informace, že armáda vytlačila povstalce z městečka Mykolajevka nedaleko Slavjansku v Doněcké oblasti.

Při této akci vojáci zlikvidovali šest opěrných bodů povstalců a obnovili také kontrolu nad silnicí vedoucí z Charkova do Rostova na Donu.

Také v Kramatorsku se bojovalo. Mimo jiné tam střely dopadly do redakce posledních novin, které ve městě ještě vycházely.

Boje a střety si na východě Ukrajiny vyžádaly i ztráty na životech. Při akci v Mykolajevce údajně byli dva mrtví a čtyři zranění na straně vládních sil a nejméně 150 mrtvých povstalců. V Doněcku zase zaútočili teroristé na auto dopravní policie a zabili tři policisty.

O dění na Ukrajině včera telefonicky mluvil ukrajinský prezident Petro Porošenko s americkým viceprezidentem Josephem Bidenem.

Porošenko uvedl, že je ochoten obnovit příměří, proruští povstalci však podle něj předtím musí propustit zajatce a rukojmí. Další podmínkou je získání kontroly nad ukrajinsko-ruskou hranicí, kterou mají monitorovat pozorovatelé OBSE.

K politickým rozhovorům je prý Porošenko připravený se vrátit bez dalších podmínek.

Třeba Parubij však dnes volil ostřejší rétoriku. Řekl, že se s druhou stranou nevedou žádné rozhovory, protože jsou to banditi a zločinci.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme