Asociační dohoda s Ukrajinou přinese českým firmám víc příležitostí i konkurence

Miliony korun ušetřených na clech a odbourávání překážek pro obchod, ale možná také větší konkurence. To vše znamená podpis asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou pro české firmy. Smlouvu dnes v Bruselu podepsal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU

Vlajka EU | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Odstranění celních bariér je podle mnohých podnikatelů pouze příjemná odměna – dohoda by měla přinést hlavně obchodní stabilitu a jistotu.

„Vidíme ten význam především v tom, že pomůže vytvořit v ukrajinském prostředí standardní podmínky pro spolupráci, tak, jak jsme v Evropě zvyklí,“ říká Antonín Murgaš, mluvčí společnosti Alta, která dováží na Ukrajinu především strojírenské zařízení a důlní techniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O význam asociační dohody EU a Ukrajiny pro české firmy se zajímala redaktorka Silvie Třeslínová

Vytvoření a hlavně dodržování právního prostředí je největším přínosem dohody i podle ředitele odboru zahraničních politik na ministerstvu průmyslu a obchodu Martina Pospíšila.

„Musí se nastavit prostředí pro podnikatele, aby bylo předvídatelné a stabilní. My se tady v Evropě zabýváme snižováním podnikatelské zátěže jako tématem, ale tam některé funkce toho regulatorního rámce nejsou, nepracují tak, jak mají. Takže je to tam hodně přes známé a oklikami a tak dále, a to samozřejmě není v našem zájmu,“ konstatuje Pospíšil.

Ten však také podotýká, že vytvoření spolehlivého prostředí může trvat i roky.

Obchody za 56 miliard

České společnosti přitom s Ukrajinou často obchodují už teď, ročně si vymění zboží za téměř 56 miliard korun. Zatímco z Ukrajiny se dováží hlavně suroviny, jako jsou železná ruda, ropné produkty, železo a dřevo, na Ukrajinu české firmy vyváží auta, strojírenské zařízení, důlní techniku, nebo optické přístroje.

Asociační dohodu s Evropskou unií měla Ukrajina podepsat už na konci loňského roku, tehdejší prezident Viktor Janukovyč však od záměru na poslední chvíli ustoupil. Právě to se stalo rozbuškou ukrajinské revoluce. Rusko nyní stejně jako tehdy varuje, že ekonomická orientace na Evropu nebude ze strany Ruska pro Ukrajinu bez následků.

Podle Antonína Murgaše však politická změna na Ukrajině přinese nové příležitosti.

„Ukrajinská ekonomika v průběhu těch minulých dvaceti let neprocházela nezbytnou modernizací, čili věříme, že až se podaří stabilizovat situaci v zemi, tak to vytvoří nové příležitosti pro spolupráci. Ta modernizace by se měla týkat prakticky všech rozhodujících odvětví ukrajinské ekonomiky,“ myslí si Murgaš.

Asociační dohoda, která by měla zlepšit obchodní podmínky pro podnikatele, však také může přilákat konkurenci z jiných evropských států. Podle Murgaše jsou však české firmy konkurenceschopné a boj o ukrajinský trh jim může prospět.

Nevýhodu naopak vidí v tom, že české firmy nemají tak snadný přístup k penězům, jako například jejich němečtí nebo nizozemští rivalové – a to nejen v komerční sféře, ale také z půjček, které Ukrajině poskytuje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Podle něj tyto peníze totiž většinou získávají na financování projektů svých firem ty země, které jsou na evropské úrovni aktivnější a silnější než Česko.

Silvie Třeslínová, kap, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme