Ukrajinské síly dobyly další pozice proruských povstalců. Nejvíc trpí civilisté

Už čtvrtým dnem pokračuje rozsáhlá ofenzíva ukrajinské armády na východě země. V bojích zahynulo nejméně devět ukrajinských vojáků a blíže neurčený počet příslušníků proruských milicí. Vládní síly postupně vytěsňují proruské ozbrojence z jejich pozic, především kolem Luhansku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják míří ke kontrolnímu stanovišti u Slavjansku

Ukrajinský voják míří ke kontrolnímu stanovišti u Slavjansku | Zdroj: Reuters

Podle tajemníka ukrajinské Rady pro bezpečnost a obranu Andrije Parubije kontrolují ukrajinské síly už dvě třetiny okresů v oblasti takzvané protiteroristické operace.

Tato zóna se ovšem zcela nekryje s územím, které ovládají proruští povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti.

„Každá strana se přirozeně snaží líčit své úspěchy v trochu lepším světle a neúspěchy snižovat. Ještě to tedy není tak, že by ukrajinské síly ovládaly většinu povstaleckého území, i když teritorium separatistů se samozřejmě s každým dnem protiteroristické operace zmenšuje,“ přibližuje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ukrajině sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Postup ukrajinské armády je každopádně rychlejší, koordinovanější a razantnější než před vyhlášením jednostranného příměří.

„Ukrajinští vojáci ani jednou neostřelovali místa, kde žijí civilisté,“ dodal Parubij.

Z Luhansku ale přicházejí svědectví, že na předměstích a v okolních vesnicích nejvíce trpí právě civilní obyvatelé.

Ukrajinské síly se také pokoušejí získat kontrolu nad pohraničními přechody do Ruska. Hranice tam byla i před válkou volně průchodná.

„Stalo se například, že jistý ruský občan si trochu přihnul, cestou domů zabloudil na ukrajinské území a usnul tam. Říkám to proto, abyste pochopili, v jakém stavu naše hranice je,“ vysvětlil Parubij.

V Doněcku chybí voda

Separatisté jsou pod tlakem. V Luhanské oblasti došlo k vnitřnímu konfliktu, tamní šéf vyměnil vládu takzvané Luhanské lidové republiky.

Ministr obrany Doněcké lidové republiky zase prohlásil, že bez ruské podpory a pomoci se Slavjansk dlouho neudrží. V samotném Doněcku dnes sundali z městského úřadu všechny ukrajinské symboly.

Kontrolní stanoviště ukrajinské armády u Slavjansku | Foto: Reuters

Ve městě roste kriminalita spojená s bezvládím, zastřeleni byli například tři dopravní policisté. Největší centrum na východě země navíc zápasí s nedostatkem vody.

Poté, co ozbrojenci zaútočili na přečerpávací stanici, se některé čtvrti ocitly zcela na suchu. Alternativní zdroje pitné vody sice jsou, nedostačují ale potřebám Doněcku. Radnice proto musela vyhlásit nouzový stav.

Prezident Petro Porošenko navrhl, aby se třístranná kontaktní skupina pro Ukrajinu sešla už zítra.

Martin Dorazín, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme