Policie stíhá kvůli zakázkám v Brně-Židenicích několik lidí z tamní radnice

Policie obvinila několik radních z Brna-Židenic a zaměstnance šesti firem. Společně údajně sjednali veřejné zakázky bez výběrových řízení. Asi deseti lidem tak hrozí až 8 let vězení. Mezi stíhanými je i místostarosta Brna-Židenic Jiří Nesiba a radní Marián Hnát (oba ČSSD).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo radnice v Brně-Židenicích

Sídlo radnice v Brně-Židenicích | Foto: Staffan Kirk, lic. CC-BY 3.0

Podle státního zástupce Jana Petráska, který se případem zabývá, by měli být stíháni čtyři pracovníci radnice, kteří se mohli podílet na rozdělování zakázek firmám.

O případu před časem informovala Mladá fronta Dnes, která uvedla, že zakázky se mohly pohybovat až v desítkách milionů korun. Nesiba a Hnát tehdy své jakékoli pochybení odmítli.

Nesiba v červnu uvedl, že dva roky čelí anonymním trestním oznámením, a to asi kvůli přidělování obecních bytů a rušení starých smluv mezi radnicí a firmami, které se ukázaly jako nevýhodné. Proto má prý mnoho nepřátel.

Petrásek dodal, že jde o poměrně složitý případ a kdy by v něm mohla být podána obžaloba k soudu, si netroufl odhadnout.

Brno se už před časem potýkalo s korupční kauzou na radnici v Žabovřeskách. Jejich starostu Aleše Kvapila a lobbistu Radovana Novotného (oba dříve ODS), potrestal soud v roce 2011 sedmi lety vězení. Po podnikateli Jiřím Štoplovi žádali úplatek milion korun, aby neměl potíže při stavbě hudebního klubu Sono Centrum.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme