Kempy na Českolipsku mají zatím dost míst pro stanaře i karavany

Přestože je čas prázdnin a dovolených, v kempech na Českolipsku jsou místa pro karavany a stany většinou prázdná. Může za to vrtkavé počasí. Zatímco chatky v kempech jsou do konce prázdnin obsazené, karavany a stany budou přibývat podle toho, jaké bude počasí. A neovlivní to ani to, jak pečlivě jsou kempy na sezonu připravené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál koupaliště ve Sloupu

Areál koupaliště ve Sloupu | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Areál jsme připravili sekáním trávy, natírali jsme kompletně zábradlí a máme nové molo," vypočítává co všechno je připravené pro letošní sezonu správce sloupského koupaliště Vít Černý.

„Každý den přijímám telefonáty s objednávkami na ubytování, ať se to týká chatek nebo stanů a karavanů," doplňuje.

Počasí samozřejmě rekreanty ovlivňuje. Podle správce areálu lidé většinou kvůli počasí rezervaci neodřeknou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kempy na Českolipsku navštívil s mikrofonem Tomáš Mařas

„Většinou přijedou. Buď počkají pár dní a jsou nějaký čas v kempu. Když ten týden počasí nepřeje, rozhodnou se třeba v půlce a pobyt ukončí."

„Máme chaty, to znamená, že tam jezdí lidé pořád. To nás většinou zachraňuje při tom ošklivém počasí. Samozřejmě stanů ubývá. Lidé nás přesto pořád navštěvují a vydrží to kolikrát i v deštích," vzpomíná Milan Rejlek, který na sloupském koupališti má za sebou už dvanáctou sezonu.

Rozhodující je počasí a kvalita vody

Situace je obdobná i na jednom z největších kempů u Máchova jezera. Sezona tu zatím obsazená není. Nerozhoduje o tom pouze počasí.

„Je to podle počasí a kvality vody. V případě, že je dobré počasí a kvalita vody tak je kemp plný. Jezdí na předpovědi tří až čtyřdenní. Když je hezky tak přijedou a kemp je obsazený," vysvětluje spoluprovozovatel kempu Borný Petr Staněk.

„Bylo jednou krizové období z důvodu špatné kvality vody. My jsme závislí i na lidech, kteří přijdou vyloženě se vykoupat a přijdou jenom na pláž."

Pláž kempu Borný u Máchova jezera | Foto: Tomáš Mařas

V případě špatného počasí pak provozovatelé vydělají pouze na náklady spojené s provozem.

„Je to o zaplacení základních poplatků a čeká se na další sezonu," dodává Staněk.

„Teď na prázdniny máme zaplněno tak ze sedmdesáti procent, takže nějaká volná místa ještě jsou. To se týká chatek. Místa na stany a karavany si klienti rezervovat nemusí. Tam se improvizuje. V podstatě se jede ze dne na den a počítá se s tím, že víkendy budou obsazené,“ říká správce autokempu v Nedamově Marek Hruška.

Mnohé nedostatek slunce nerozhází

„Určitě na to má největší vliv počasí. Přesto máme mezi klientelou turisty, kteří k tomu přistupují dost spartánsky a počasí je nerozhází," doplňuje Marek Hruška a vzpomíná na doby, kdy i do kempu bylo třeba se objednat.

„Pamatuji si, když jsem sem jezdil jako malý kluk, že ta obsazenost stanů a karavanů byla úplně někde jinde. Tipoval bych, že se museli objednávat na konci května, možná v červnu, aby v sezoně na ně vyšel plácek."

Jestli provozovatelé kempů na Českolipsku budou letos mít zisk, nebo pouze peníze na uhrazení nákladů, záleží na tom, jaké bude o sezoně počasí.

Areál koupaliště ve Sloupu | Foto: Tomáš Mařas

mkp, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme