Lidé z Horního Žlebu u Děčína jsou stále evakuovaní. Svah je podle statiků velmi nestabilní

Obyvatelé Horního Žlebu u Děčína se stále nemohou vrátit do svých domovů. Včera večer tam spadl dvacetitunový skalní blok přímo mezi rodinné domy. Jednomu z nich se vyhnul o metr. Podle pracovníků Lesů ČR je sráz stále nestabilní a hrozí nebezpečí dalšího sesuvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečný svah v Horním Žlebu

Nebezpečný svah v Horním Žlebu | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„My jsme si ze začátku mysleli, že hřmí, nebo že je zemětřesení. Ale ono se to strašně rychle přibližovalo a odrazilo se to od stromu. Všichni tři jsme se podruhé narodili. Hasiči řekli, že můžeme tomu stromu udělat pomník, protože nám zachránil život. Byl nad námi anděl strážný,“ popisuje majitel domu Karel Kovář.

Hasiči pro tři muže sehnali náhradní ubytování a omezili rychlost projíždějících vlaků. Podle velitele zásahu Pavla Musila nešlo totiž s jistotou říci, že sesuvy nebudou pokračovat. To potvrdili i statici, kteří celý svah dnes dopoledne prohlédli.

Zkontrolovali nejen místo, kudy masa skály proletěla, ale i celý odtěžený, asi 300metrový svah.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nestabilní svah se zajímala reportérka Iva Zítková

„Jednoznačně bylo zjištěno, že pád způsobily přírodní vlivy. Byla absolutně vyloučena jakákoli souvislost s nedávnou těžbou přestárlých a nebezpečných stromů,“ říká statik Zbyněk Boublík.

Další kameny a kusy skal se podle nich mohou kdykoli znovu uvolnit a začít padat. Nikdo další ale zatím evakuovaný nebude.

Mimořádně nestabilní stovky metrů dlouhý svah kaňonu Labe řeší magistrát města s Lesy České republiky už dlouho. Skály se do této chvíle nemonitorovali a svah nebyl zabezpečený. To by se podle Markéty Lakomé z děčínského magistrátu mělo změnit.

„Víme, že máme předschválenou dotaci na sanaci svahu. Měly by tam proběhnout práce ve finančním obnosu 6 a půl milionu korun. Měly by být vystaveny dynamické zábrany, což znamená ocelová lana, která by měla chránit domy proti padajícím kamenům, případně nějakým kmenům,“ uvádí Lakomá.

Na zabezpečení skály by se mělo začít pracovat co nejdříve. Dělníci by ji měli postupně rozebrat, aby obyvatele neohrožovala. Pak přijdou na řadu i dynamické zábrany a nakonec pomohou i stromy, které začínají prorůstat a svah zpevňovat.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme