Odmítání pacientů není v Praze výjimečné. Muže s mrtvicí si hodiny posílaly dvě nemocnice

Poté, co pražské nemocnice odmítly stížnosti, že od záchranářů nepřebírají pacienty, se přihlásil další člověk. Osmasedmdesátiletého Vladimíra v lednu postihla mozková příhoda, po které zůstal na půl těla ochrnutý. Jeho rodina je přesvědčená, že tomu mohli lékaři zabránit, kdyby si muže několik hodin nepředávaly záchranná služba a dvě pražské nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka

Zdravotnická záchranná služba Hl.m. Prahy, Míčánky, sanita, sanitka | Foto: Filip Jandourek

Dcera Pavlína volala pro otce záchranku ve čtvrt na osm večer.

„Tatínek do té záchranky ještě došel. Odvezli ho, zjistili jsme, že je na Bulovce, ale další tři hodiny jsme se nedozvěděli vlastně v podstatě vůbec nic," shrnuje paní Pavlína.

Rodina ani netuší, co se odehrává po příjezdu sanitky na Bulovku. Z komunikace, jejíž záznamy získal Český rozhlas, vyplývá, že vůz 208 hlásí dispečerce Janě odmítnutí pacienta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh pana Vladimíra shrnuje Evelyna Kulíšková

„Tady 208. Prosím tě jsem na Bulovce na neurologii, tady mi odmítli pacienta, potřebuju kdyžtak iktové centrum," hlásí vůz záchranné služby.

Argumentem lékařky je, že pacient potřebuje trombolýzu čili ředění krve. A to smí provést jen specializované centrum.

Dispečerka záchranné služby proto volá do vinohradské nemocnice, kde případ konzultuje. Neurolog ji poslouchá asi půl minuty a pak rozhodne:

„Myslím, že potřebuje dovyšetření, což můžou klidně udělat kolegové na Bulovce. Stejně o nějaký akutní revaskularizační program se jednat nebude," zní lékařův hlas z klíčového záznamu. Mluvčí Bulovky ale naznačil, že chyba by mohla být právě na straně tohoto lékaře, který trombolýzu vyloučil.

Vinohradská nemocnice, budovy | Foto: Eva Odstrčilová

Mluvčí vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek navíc následně tvrdí, že iktové centrum pana Vladimíra nepřijalo, protože všech pět speciálních lůžek bylo obsazeno.

„Z toho důvodu byl dispečinku vznesen požadavek na přesměrování pacienta na jiné iktové pracoviště," dodává Lukáš Matýsek. Toto tvrzení je ale v rozporu se záznamem dispečinku.

Kde se stala chyba?

Záchranka dostává příkaz vrátit se s pacientem na Bulovku. Člen výjezdu ale hlásí, že v nemocnici je znovu odmítli s tím, že mají plno a mají nefunkční přístroj.

„Tady o tom nic nevíme, pokud někde nefunguje CT, tak nám to musí hlásit tady na dispečink,“ ohrazuje se ale operátorka.

Nemocnice Na Bulovce | Foto: Nemocnice Na Bulovce

Bulovka nakonec pana Vladimíra přijala. Trvalo to ale nejméně hodinu a půl. Na vyšetření si ale podle dcery Pavlíny musel počkat další dvě hodiny.

Člověk, který původně sám nastoupil do sanitky, druhý den ochrnul na pravou část těla. Rodina zvažuje žalobu. Paní Pavlíně totiž vysvětlení nemocnic k tomu, co se jejímu otci stalo, nestačí.

„Tatínka nechali ležet další dvě nebo tři hodiny bez jakékoliv pomoci, pomočeného. Potom někdy v 11 hodin začalo fungovat CT na Bulovce. Ale tam řekli, že už je na všechno pozdě, že se léčba může zahájit až další den ráno. Když jsme odtamtud odcházeli, tak jsme zjistili, že je na polovinu těla ochrnutý," popisuje dcera.

Nemocnice na to, že rodina zvažuje podání žaloby, nereagovaly.

Marína Dvořáková, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme