Ve Frýdlantu vrcholí sympozium uměleckého smaltu. Díla ozdobí autobusovou zastávku

Naplno pracují v těchto dnech smaltérské pece ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ve městě totiž vrcholí už 15. ročník Mezinárodního sympozia uměleckého smaltu, na který se pravidelně sjíždí uznávaní výtvarníci z Česka i ze zahraničí. Nepracují ovšem v žádném ateliéru. Zastihnete je přímo v provozu frýdlantské slévárny, kde pendlují od pracovních stolů k rozžhavené peci a zpátky. A někdy se u toho i pořádně zapotí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoká pec těsně před odpichem

Vysoká pec těsně před odpichem | Foto: David Kabele

Z pece právě vyjely čerstvě vypálené smalty. Všude kolem je velké horko.

„Pec má totiž teplotu 830 stupňů. Když se dýchne, tak je to opravdu cítit. První dva dny – pondělí a úterý – byly velice drsné," vysvětluje před rozžhavenou pecí kurátor sympozia Karel Bogar.

Smalty právě opouští pojízdnou plošinu. „Tady máte takové první zkoušky, většinou to nejsou definitivní práce," ukazuje Bogar.

Přehrát

00:00 / 00:00

U smaltérské pece natáčela redaktorka Kateřina Daňková

Smalt dokáže být někdy pěkně záludný. Po vypálení rád mění barvy.

„Člověk nikdy neví, jak to vyjde. Začne, nastříká si to, nějak to vypadá a po vypálení je to úplně jiný obraz,“ upozorňuje slovenský sochař Stanislav Vržanský, který s tím už má bohaté zkušenosti.

Právě to ho ale na technice smaltu baví: „Já mám právě rád tu překvapenost a spontánnost. Nechávám tomu takový volný průběh.“

Na stole má polepený plech, částečně nabarvený. Prostředí je ale úplně jiné než klasický ateliér. „Je to velmi zajímavý pocit pracovat v takové atmosféře. V pozadí je zvuk vozíků. Celkově je to jiné," pochvaluje si Stanislav.

Podle výtvarnice Evy Kučerové-Lansbergrové je to pro každého, kdo do slévárny vstoupí poprvé, šok:

„Tady se najednou dostáváme přímo do provozu, ale výroba s industriálním smaltem v takových prostorách probíhala. A my na industriální smalt navazujeme.“

Největší sbírka smaltu

Výtvarnice Eva už drsné prostředí továrny přijala za své. To, co tady vzniká, nemá navíc široko daleko obdoby. Frýdlant nad Ostravicí se totiž chlubí největší sbírkou industriálního smaltu ve střední Evropě.

"Ve městě jsme vytvořili galerii, která má už přes 200 prací. Vystřídalo se tu přes 50 autorů,“ říká Bogar.

Kvůli opravě domu kultury je ale galerie momentálně zavřená. Většina smaltů z letošního ročníku proto ozdobí jednu z tamních autobusových zastávek. Zbytek bude už od zítřka k vidění ve frýdlantském domově důchodců.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme