Cesta zatopeným Recife zdržela fanoušky, fotbal ale počasí nepokazilo

Vytrvalé deště už způsobily v některých pořadatelských městech světového šampionátu ve fotbale velké problémy. Například v Recife dorazilo mnoho fanoušků na zápas Německa z USA se zpožděním. Nakonec viděli výhru německého týmu 1:0, postupují ale obě mužstva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Recife je po vytrvalých deštích zatopené, fotbal ale počasí neohrozilo

Město Recife je po vytrvalých deštích zatopené, fotbal ale počasí neohrozilo | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Brazílie je dobrodružství,“ říká německý fanoušek při cestě z centra Recife na stadion. Je to definice stručná, ale velmi trefná. Deštivé počasí na severovýchodě země graduje, v noci se spustil silný liják a některé ulice se teď mění v řeky, kterými se brodí chodci po kolena ve vodě a auta se do ní místy noří až po reflektory.

Němečtí příznivci si napůl jízdu a napůl plavbu natáčeli na video a při tom se bavili o zápase. Nebylo ale úplně jisté, jestli se na něj vůbec dostanou. Některé silnice jsou neprůjezdné a řidič musel pro cestu využít i hliněné cesty všudypřítomných chudinských čtvrtí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Složitou cestu na stadion v Recife absolvoval i reportér ČRo Jan Kaliba

Někde je v bočních uličkách mezi domy tolik vody, že když se tudy snaží projet malý kluk, z jeho bicyklu jsou vidět jenom řídítka. Ale v umělém světě světového šampionátu se drsná realita zaplaveného města ani moc neprojevila, protože trávník v Areně Pernambuco má evidentně lepší odvodnění než místní ulice.

„Na to, jaké panovalo počasí, bylo hřiště v překvapivě dobrém stavu. Navíc podmínky byly pro oba stejné,“ pochválil hrací plochu německý trenér USA Jürgen Klinsmann.

„Vzhledem k tomu, jak dlouho a intenzivně pršelo, byl trávník dobrý, dokonce bych řekl lepší než v Salvadoru nebo ve Fortaleze. Míč se na trávníku pohyboval rychleji, což naší hře prospělo,“ přidal se Klinsmannův kamarád a trenér Němců Joachim Löw.

Jejich týmy zpočátku hrály před hodně prořídlými tribunami, kam spousta lidí kvůli vodou zmáčenému Recife dorazila až se zpožděním.

Ze skupiny H na fotbalovém MS postupují Belgie a Alžírsko, Rusko a Korea končí

Číst článek

Některé americké fanoušky už podobná apokalypsa potkala během turnaje podruhé - před necelými dvěma týdny před zápasem jejich týmu s Ghanou poničily silný déšť a následná povodeň pro změnu 300 kilometrů vzdálený Natal.

Mnohem více než na fanoušky, kteří teď z koupaliště jménem Recife rychle zmizí, ale dopadá tíživá situace na místní. Někteří z nich mají aspoň podnikavého ducha a umějí rychle reagovat, takže přijíždějícím fanouškům prodávali v přepočtu za stokorunu hned při výstupu z autobusů a taxíků pláštěnky.

Při svém podnikání měli úspěch, protože kus igelitu byl tentokrát tím nejcennějším zbožím. Pro někoho z novinářů byla pláštěnka tak cenná, že ji reportérovi ČRo na šampionátu Janu Kalibovi v nestřeženém okamžiku ukradl.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme